Conditii meteorologice extreme afecteaza, la sfarsit de iunie, intreaga Europa.

Pe de o parte, tarile din sudul si sud-estul continentului - in special Grecia, Turcia si Bulgaria, unde temperaturile au atins deja un nivel record, se pregatesc pentru alte saptamani de calduri infernale, in timp ce tari precum Germania sau Marea Britanie sunt lovite de ploi torentiale care, cel putin in Anglia, vor continua si in zilele urmatoare.

Meteorologii din Grecia, citati de cotidianul “Kathimerini”, afirma ca aceasta ar putea fi cea mai calduroasa vara din ultimele decenii. La sfarsitul saptamanii trecute, temperatura a depasit 43 de grade Celsius in aceasta tara, iar expertii spun ca luna aceasta a fost cel mai calduros iunie din ultimii 90 de ani.

Tot in Grecia, din cauza caldurii mai multe orase, inclusiv Salonic, s-au confruntat cu intreruperi ale aprovizionarii cu energie electrica.

Intre timp, Bulgaria se pregateste de zile si mai calduroase decat in ultima saptamana, cand s-au inregistrat temperaturi record pentru aceata perioada, noteaza Sofia Echo. Aceasta citeaza cotidianul “Novinar”, potrivit caruia marti, 26 iunie va fi cea mai calduroasa zi de pana acum.

In Bulgaria, temperaturile se vor mentine mult timp intre 35 si 40 de grade Celsius chit ca spre sfarsitul saptamanii sunt asteptate ploi.

Temperaturi-record s-au inregistrat si la Istanbul.

Intre timp, dupa furtunile si ploile torentiale care au afectat, in a doua jumatate a saptamanii trecute, mai multe state central si vest europene, indeosebi Germania si Austria, meteorologii britanici se asteapta ca potopul sa continue in Marea Britanie si in prima parte a acestei saptamani. Potrivit the Guardian, cele mai afectate zone vor fi sudul si nord-vestul Angliei.