Cartile care prezinta modele de rezolvare a subiectelor de Bacalaureat se vand acum la pret redus. Editura Sigma, spre exemplu, care a publicat un ghid de rezolvarea a subiectelor de la limba si literatura romana - proba orala, care se termina marti - a facut o reducere de pana la 30 de RON, acum, pe ultima suta de metri.

Pretul unei carti este, in medie, de 25 de lei, insa brigada de liceeni internauti combate afacerile editurilor punand la dispozitie, pe Internet, subiectele gata rezolvate si avizate de profesorul de scoala. Site-urile cu profil educatie-invatamant au castigat sute de mii de vizitatori.

Cele mai cunoscute site-uri dedicate elevilor duc mai departe vestea ca elevii pot cumpara ghiduri care sa le fie „model” la rezolvarea subiectelor de examen.

In acest an, numai Editura Art, Editura Aula, Humanitas si editura Sigma au avut timp sa pregateasca solutiile la subiectele de bacalaureat.

Cu cat elevii se apropie de deadline-ul examenului, cu atat oferta devine din ce in ce mai prietenoasa cu tinerii candidati. Pentru subiectele de tip 2, de la proba orala de limba si literatura romana, sefii editurii au lasat din pretul ghidului de rezolvare. Spre exemplu un ghid pentru una dintre problele de limba romana- oral- s-a ieftinit cu 30 de lei.

Si atentie! Oferta e disponibila numai pana pe 28 iunie, adica inca doua zile dupa ce se incheie examenul.

Sigma a mai pus la bataie cateva publicatii care sa vina in sprijinul elevilor care cauta rezolvarile de bac. Din colectia „Bacalaureat 2007” au intrat in distributie Limba si literatura romana, Matematica M1, Matematica M1-2, Informatica, Geografia Romaniei si Biologie. Fiecare costa 25 de lei. Alta editura, Humanitas, a pus la dispozitie lucrarea Bacalaureat 2007. Economie, Ghid de rezolvare a subiectelor, pentru pretul de 22 de lei.

Cu toate ca a fost contestat faptul ca editurile au publicat rezolvarile, multi s-au grabit sa le cumpere.

Brosurile buclucase

La inceputul anului, Sigma distribuia gratuit brosuri care promovau culegerile de rezolvari de la subiectele de bacalaureat. Atunci, mai multi au intrat in alerta, inclusiv Ministerul Educatiei care s-a trezit susceptibil ca ar fi oferit editurii subiectele inainte de publicarea lor oficiala.

Ministerul Educatiei a facut totusi cateva precizari care ar trebui sa le dea de gandit celor care vor sa cumpere aceste publicatii.

„Referitor la brosurile distribuite de editura Sigma, in mod gratuit, brosuri cu variantele de subiect pentru examenele nationale din anul 2007, Ministerul Educatiei si Cercetarii face urmatoarele precizari:

1. Brosura induce in eroare atat elevii, cadrele didactice cat si parintii deoarece utilizeaza sintagma „ Variantele de subiecte publicate de Ministerul Educatiei si Cercetarii la data de 15.01.2007", fara a preciza in mod explicit faptul ca aceste variante nu sunt in forma lor finala.

2. Adresa nr. 24410/11.01.2007, mentionata pe coperta interioara a brosurii, prin care editura Sigma ne solicita punctul de vedere privind distribuirea gratuita a tipariturilor catre scoli, nu a primit un raspuns, fiind in termenul legal de 30 zile. Cu toate acestea editura a publicat respectivele brosuri fara a avea punctul de vedere al ministerului.

3. Fluturasul care insoteste brosura si care promoveaza carti ce contin modele de rezolvari nu este asumat de MEdC, cu atat mai mult cu cat respectivele carti vor putea fi achizitionate contra cost. Rezolvarea variantelor de subiect nu poate fi facuta publica decat dupa ce acestea au forma finala.

Conform calendarului comunicat, variantele de subiect in forma finala vor fi postate pe site in 19.02.2007., se arata intr-un comunicat al ministerului de la inceputul anului.

Internetul combate vanzarea rezolvarii subiectelor

Unii elevi si profesori, mai cu dare de inima, au listat pe internet rezolvari la subiecte, fara sa pretinda bani.

Cu toate acestea, nimeni nu ofera o garantie reala ca munca elevilor impreuna cu profesorii a dat rezultatele cotate de baremele Ministerului Educatiei ca fiind cele mai bune.

Indiferent cum, site-urile de educatie, blogurile si forumurile au avut de castigat cateva sute de mii de vizitatori. Astfel, Portalul Educational SEI a inregistra, luni, o crestere cu peste 333.000 de vizitatori. Site-ul Ministerului educatiei a mai castigat 334.000 de vizitatori, iar clopotel.ro a mai adus pe platforma sa 134.000 de vizitatori.

  • A inceput examenul de Bacalaureat