Luni seara, la parlament, premierul Tariceanu si Viorel Hrebenciuc au negociat cuantumurile de majorare a pensiilor, avand in vedere ca propunerile PSD presupuneau un efort bugetar de nesuportat de catre Guvern in 2007.

Social-democratii cerusera dublarea pensiilor din agricultura, cresterea punctului de pensie de la 31% la 45% si introducerea unei pensii minime garantate de 195 de RON.

Liberalii au cazut in plasa PSD, care a mirosit potentialul electoral al acestei legi, si, dupa ce initial au respins adoptarea ei, pe motiv ca nu sunt bani la buget, si-au dat seama ca vor pierde la capitolul imagine daca nu vor sustine totusi initiativa social-democratilor.

Luand in calcul faptul ca in luna noiembrie sunt alegerile pentru Parlamentul European, precum si campania mediatica agresiva a PSD pe marginea majorarii pensiilor, PNL a acceptat sa scoata bani la rectificarea bugetara pentru electoratul de varsta a treia, desi acesta reprezinta bazinul electoral al PSD.

In urma discutiilor dintre Tariceanu si Hrebenciuc, s-a convenit ca pensia minima garantata sa fie de 150 de RON, pensiile agricole sa fie majorate cu 50%, iar de la 1 ianuarie 2008 cu inca 50%, si punctul de pensie sa creasca de la 31% la 37,5%, ceea ce inseama o crestere neta a pensiilor cu 40%. Efortul bugetar necesar este estimat la aproximativ 3 miliarde de euro anual.

Tariceanu a si anuntat, ieri, majorarile, ca o victorie a guvernarii, nu a PSD, luandu-i astfel "fata" lui Mircea Geoana, care intentionase sa anunte el triumful, intr-o conferinta de presa.

Tariceanu, aflat in vizita la Bacau, a afirmat, intr-o discutie cu localnicii comunei Helegiu, ca pensiile agricole vor fi majorate cu 50% in acest an, aratand totodata ca Executivul a crescut nivelul si celorlalte categorii de pensii.

Ieri, cele doua proiecte de lege initiate de PSD privind cresterea punctului de pensie au fost retrimise la Comisia de munca a Camerei, deputatii votand in acest sens cu 93 de voturi "pentru", 31 de voturi "impotriva" si 4 abtineri o propunere a ministrului Paul Pacuraru.

Propunerea lui Pacuraru, privind retrimiterea celor doua proiecte la Comisia de munca, pentru a li se face, pana maine, un raport suplimentar, a fost sustinuta de PNL, PSD, PC, UDMR, impotriva pronuntandu-se doar reprezentantii PD.

Paul Pacuraru a precizat ca este necesara retrimiterea celor doua proiecte la comisie, pentru a nu se risca adoptarea unei legi care sa nu poata sa fie aplicata, intrucat nu ar beneficia de sustinerea financiara necesara.

SAR a dat ieri publicitatii un raport referitor la sistemul de pensii din Romania, estimand ca majorarea pensiilor cu 50% in 2007 ar presupune un efort financiar de 6,4 miliarde de euro.

A fost votata si majorarea salariilor In Invatamant

Deputatii au adoptat, ieri, cu 214 voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere, si proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei care prevede cresteri salariale cu 23% in medie a salariilor de baza ale cadrelor didactice. Personalul din invatamant beneficiaza de o crestere cu 23% a salariilor de baza.

Proiectul legislativ a generat multe dezbateri, mai ales ca deputatii PNL au propus retrimiterea la Comisia pentru munca pentru imbunatatirea proiectului.

Comisiile au aprobat majorari cu 5% in plus la profesorii universitari, 15% in plus la conferentiari, lectori, asistenti si preparatori si 10% in plus, fata de acest 23% mediu, la profesorii de gradul I.

Integral in Romania libera