Zeci de milioane de oameni ar putea fi nevoiti sa-si paraseasca locuintele, in urmatorii zece ani, ca urmare a procesului intens de desertificare a anumitor zone ale pamantului, informeaza BBC citand un studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite.

In raportul la a carui realizare au contribuit peste 200 de experti din toata lumea se arata ca aproape o treime din populatia pamantului va suferi din cauza procesului de desertificare. Criza actuala afecteaza in prezent intre 100 si 200 de milioane de oameni, se arata in raportul citat de BBC.

Zonele aflate in cel mai mare pericol sunt Asia Centrala si Africa Subsahariana, locuitorii acestor zone incepand deja sa migreze catre Africa de Nord si Europa.

La amploarea acestui fenomen contribuie exploatarea la maximum a terenurilor agricole, precum si maniera nesustenabila in care se realizeaza irigatiile. Un alt factor important este incalzirea globala.

O posibila relocare a populatiei afectate va duce la epuizarea resurselor naturale si va ameninta stabilitatea internationala.

“Este o reactie in lant, care va duce catre o tulburare in plan social” declara Zafaar Adeel, autorul principal al raportului si seful sectiei de Retelei Internationale a Apei, Mediului si Sanatatii din cadrul Natiunilor Unite.

Raportul incearca sa previna acest fenomen prin incurajarea impaduririi zonelor uscate, metoda care poate elimina dioxidul de carbon din atmosfera si stopa desertificarea.

Adeel sugereaza ca o alta metoda de prevenire a fenomenului ar fi renuntarea la recoltele traditionala bazate pe irigatii precum si la cresterea vacilor pentru a gasi alte metode de trai care sa nu puna sub presiune resursele naturale: ecocoturismul sau energia solara care ar putea da nastere altor activitati.

China, de exemplu, a pornit un program de impadurire incercand astfel sa se impotriveasca desertificarii.

Aceasta metoda e totusi riscanta din moment ce astfel de initiative solicita multa apa, epuizand mai repede resursele existente, se mai arata in raport.

Nici Romania nu scapa de pericolul desertificarii, un raport realizat de 13 institutii de meteorologie din Europa, aratand ca 10 judete din sudul tarii se vor desertifica in urmatorii 20 de ani. Zonele cel mai grav afectate fiind cele din sudul tarii, in special Dobrogea, Oltenia si Banat.

De-a lungul anilor, seceta a devenit din ce in ce mai puternica in aceste regiuni. Potrivit Agentiei Nationale de Meteorologie, vara anului 2007 va fi cea mai secetoasa din intreaga istorie a Romaniei.