O fuziune intre grupul petrolier austriac OMV si rivalul sau ungar MOL va duce, probabil, la un monopol regional, a declarat un oficial al autoritatii de reglementare a concurentei din Ungaria (GVH), citat de Reuters.

“O fuziune intre OMV si MOL va crea o piata concentrata, o situatie de monopol”, a spus Barna Szeman, directorul departamentului ce se ocupa cu sectorul industrial si alimenmtar din cadrul GVH.

Oficialii din cadrul GVH nu au fost disponibili pentru comentarii, insa un purtator de cuvant al institutiei a declarat ca Szeman a fost autorizat sa faca public punctul de vedere al autoritatii referitor la acest subiect.

OMV a anuntat la inceputul acestei saptamani ca si-a majorat participatia la MOL cu 10%, pana la 18,6%, pretul tranzactiei fiind de aproximativ un miliard de euro. De asemenea, OMV a propus conducerii MOL sa fie initiate discutii cu privire la incheierea unui parteneriat strategic, insa compania ungara a respins aceasta propunere.

Primul ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a declarat, vineri, ca abordarea grupului austriac este ostila, iar Guvernul va face tot posibilul pentru a opri o eventuala preluare.

Barna Szeman a spus ca GVH nu a analizat in mod oficial efectele unei posibile fuziuni, insa o analiza anterioara asupra pietei locale si regionale de combustibil a aratat ca o asemenea alianta ar incalca atat legea ungara, cat si pe cea a Uniunii Europene in materie de concurenta.

Independenta MOL si OMV este importanta pentru concurenta la nivel regional, avand in vedere ca MOL controleaza compania slovaca Slovnaft, in timp ce OMV este actionarul majoritar al Petrom si intentioneaza sa achizitioneze compania NIS din Serbia, a mai declarat Szeman.