Capitalizarea companiei Electroputere Craiova s-a majorat in 15 zile lucratoare (11 iunie-2 iulie) cu 67,59 milioane de euro, actiunea Electroputere crescind de la 0,2470 la 1,94 lei. „Cresterea pretului pe actiune la Electroputere Craiova (EPT) se datoreaza privatizarii companiei cu firma araba.

De fapt, pina acum trei saptamini, nici nu stiam ca Electroputere este o investitie buna“, sustine Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj. In ceea ce priveste lichiditatea actiunii pe bursa, trebuie spus ca si ea a crescut semnificativ in ultimele trei saptamini, de la o medie zilnica de 2.000 de lei la aproape 400.000 de lei.

Randamentul actiunii EPT la bursa a ajuns la 685,42%, asta daca ne raportam la pretul actiunii din 11 iunie, data la care a avut loc anuntul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) privind selectarea companiei Al-Arrab Contracting Company Ltd. in vederea privatizarii firmei oltenesti.

„Nu cunosc ca, in ultimii ani, o actiune sa creasca cu maximumul de 15% timp de 14 sedinte bursiere. De fapt, actiunea Electroputere Craiova nu a suferit nici o corectie majora.

E posibil ca unele fonduri straine din piata sa incerce sa intre in actionariatul acestei companii, fapt care ar justifica intr-un fel cresterea“, crede Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Compania saudita Al-Arrab Contracting Company Ltd. va prelua, potrivit anuntului AVAS, pachetul de 62,8% detinut de stat pentru 2,3 milioane de euro, insa valoarea totala a tranzactiei se ridica la circa 120 de milioane de euro, incluzind plata actiunilor, investitii, capitalul de lucru, precum si preluarea datoriilor Electroputere, evaluate la circa 60 de milioane de euro.

Al-Arrab Contracting Company Ltd., detinuta de una dintre cele mai bogate familii saudite, ar plati pentru o actiune Electroputere Craiova doar 0,0955 lei, daca luam in calcul pretul de 2,3 milioane de euro care ar urma sa fie dat pe pachetul de actiuni. Aceasta in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni este de 0,1 lei.

In schimb, daca am lua in calcul toata suma oferita de arabi, adica 120 de milioane de euro (plata datoriilor, investitii, pachet actiuni), atunci constatam ca Al-Arrab plateste 4,9852 lei pentru o actiune Electroputere Craiova.

Cum compania araba va prelua practic in jur de 78 de milioane de actiuni EPT (63,83% din totalul de 124 de milioane de actiuni), rezulta ca, in prezent, pe bursa, pachetul de actiuni valoreaza 48,66 milioane de euro, adica doar 40% din banii dati de arabi.

Sau altfel spus, strict teoretic, Al-Arrab Contracting Company Ltd. a recuperat deja 46,5 milioane de euro din cele 120 de milioane care urmeaza a fi platite.

integral in Cotidianul