Controversatul Adrian Tarau - fiul ex-prefectului PSD de Bihor, arestat in 2001 si eliberat la interventia premierului de atunci, Adrian Nastase - a stat peste cinci ani in "exil" in SUA. Autoritatile nu l-au dat in urmarire internationala, desi Tarau jr. avea pe rol noua dosare penale cu acuzatii grave, precum spalarea a circa 11.000.000 de dolari sau contrabanda cu petrol.

Atunci, s-a formulat acuzatia ca Tarau jr. ar fi fost protejat de guvernarea PSD deoarece familia sa era un important sponsor al partidului.

Dosarele lui Tarau s-au plimbat de la un Parchet la altul, zacand periodic si prin fisetele Politiei, pentru a fi inchise, rand pe rand, fara publicitate. Simona Frolu, de la Biroul de presa al Parchetului General, ne-a declarat ca ultima scoatere de sub urmarire penala s-a dat in luna octombrie, anul trecut, la DIICOT Oradea.

Intoarcerea in tara a lui Adrian Tararu ne-a fost confirmata chiar de catre mama sa: "Adrian a venit in Romania prima data in urma cu o luna.

A mai plecat, iar a venit, iar a plecat". Adrian Tarau ne-a contactat telefonic aseara pentru a ne spune: "Eu nu sunt vinovat de nici o infractiune, dosarele mele s-au deschis si s-au redeschis de mai multe ori. Am fost achitat de toata lumea, iar procurorul Alexandru Lele va raspunde in procesele pe care le am cu el, pentru ca m-a acuzat fara probe, si va pierde".

La randul sau, Alexandru Lele sustine ca "statul nu a avut nici un interes sa desluseasca adevarul din dosarele lui Tarau, pentru ca ar fi trebuit sa dezvaluie implicarea serviciilor secrete, care au protejat afacerile nelegale prin care s-au produs bani negri".

integral in Romania Libera