Guvernul a facut publica, marti, scrisoarea trimisa presedintelui Traian Basescu, privind sursele de finantare pentru majorarea pensiilor. In document se arata ca efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati vor permite, in 2008, o crestere a pensiilor cu 43% fata de nivelul actual, fara majorarea impozitelor.

Scrisoarea este semnata de ministrii Finantelor si Muncii si este un raspuns la solicitarea presedintelui, care a declarat ca nu va promulga legea pensiilor daca nu va fi convins ca Executivul are bani suficienti pentru a sustine aceasta masura.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza, in perioada 2009-2013, Romania va inregistra o crestere economica intr-o medie anuala de aproape 6% pe an, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400.000, ceea ce garanteaza majorarea pensiilor in 2008.

„Efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43%, fata de nivelul actual si, in consecinta, cresterea punctului de pensie de la 396 lei la 568 lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut”.

In scrisoarea remisa HotNews se ma arata ca „asumarea unei decizii politice precum este cea privind majorarea pensiilor este un atribut institutional al Guvernului care, prin mecanismele democratice prevazute in Constitutie, raspunde in fata Parlamentului pentru deciziile sale”.

Vezi in documentul atasat scrisoarea Executivului