Noul sediu al Bibliotecii Nationale din Bucuresti va fi finalizat iar Teatrul National „I.L.Caragiale”, Teatrul National de Opereta, Palatul Cantacuzino din capitala si Teatrul National Maghiar din Cluj-Napoca vor fi renovate, s-a hotarat in sedinta de guvern de marti.

Toate aceste proiecte sunt finantate din imprumutul in valoare de 116,2 milioane de euro, contractat intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Guvernul a aprobat in sedinta de marti Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE, semnat la 4 mai 2007 la Bucuresti si 14 mai 2007 la Paris.

Costul total pentru proiectul de finalizare a constructiei noului sediu al Bibliotecii Nationale din Bucuresti si pentru proiectele pentru renovarea celorlalte cladiri de importanta culturala, se va ridica la aproximativ 166 de milioane de euro. Aceasta suma va fi asigurata prin imprumutul BDCE si prin contributia Guvernului Romaniei, in valoare de 49,78 milioane de euro.

Din aceasta contributie bugetara, Guvernul a investit deja in aceste obiective 43,38 de milioane de euro, urmand sa asigure in perioada 2007-2009 inca 6,4 milioane de euro.

Potrivit estimarilor, proiectele finantate din imprumutul BDCE se vor finaliza pana in anul 2009. Data limita de tragere a fondurilor din imprumutul contractat este 30 iunie 2010, se precizeaza in comunicatul guvernului.

Aplicarea prevederilor Acordului va fi realizata de Ministerul Culturii si Cultelor, desemnat ca agentie de implementare.

Sumele reprezentand contravaloarea taxelor si impozitelor aferente datorate pe teritoriul Romaniei pentru diferite componente ale proiectului de constructie si reabilitare a obiectivelor culturale vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin ministerul Culturii si Cultelor. Acest minister are deja cuprins in bugetul pe 2007 sumele necesare acestor cheltuieli.