AVAS a trimis, in aceasta saptamana, raspunsul catre Comisia Europeana in cazul "actiunii de aur" detinute de stat la Petrom, inscriindu-se in termenul de doua luni prevazut de procedura europeana, potrivit NewsIn, care citeaza surse guvernamentale.

Potrivit documentului, statul, ce detine prin AVAS un pachet de 20,64% din actiunile companiei, nu poate influenta deciziile majore ale companiei.

AVAS si-a diminuat la 20,64% participatia la Petrom dupa ce, in iulie, a avut loc transferul unui pachet de actiuni de 10,22% catre Fondul Proprietatea.

In data de 27 iunie, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei in legatura cu "actiunea de aur" pe care statul roman o detine la Petrom.

Potrivit CE, dupa privatizarea companiei Petrom, statul roman a pastrat asa-numita „actiune de aur” care ii da drept de veto in cadrul Adunaririi Generale a Actionarilor, putand astfel impiedica anumite decizii dorite de actionarul majoritar, grupul austriac OMV.

Procedura de infrigement cuprinde trei etape, in functie de rezultatul discutiilor cu partea romana. Prima etapa consta in transmiterea unei scrisori referitoare la motivele declansarii procedurii, la care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa dea un raspuns in cel mult doua luni.

In cazul in care acest raspuns este considerat nesatisfacator, Comisia poate lua decizia de a trimite o noua scrisoare, "reasoned opinion", care contine recomandari precise privind felul in care ar urma sa actioneze statul roman.

Ultima etapa, la care se ajunge daca dicutiile nu au un rezultat multumitor, este actionarea statului roman la Curtea de Justitie Europeana.