Deputatul PSD, Vasile Puscas, unul dintre membrii asa numitului grup de la Cluj, critica partidul din care face parte pe motiv ca nu ar avea o strategie pentru euroalegeri si ca liderii de la Bucuresti ar fi schimbat fara acordul filialelor lista candidatilor convenita in primavara.

PSD Cluj avertizase joi conducerea de la Bucuresti ca daca Vasile Puscas nu se va regasi pe pozitia unu, va contesta lista candidatilor. Pe fondul racelii dintre Mircea Geoana si asa numitul „grup de la Cluj”, candidatura lui Vasile Puscas in fruntea listei a devenit tot mai nesigura. Potrivit unor surse, Mircea Geoana l-ar prefera pe Adrian Severin in fruntea listei.

Reporter: Cum se explica avertismentul PSD Cluj? Ce s-a intamplat?

Vasile Puscas: Cei din organizatia PSD Cluj au fost influentati de tipul de comunicare care s-a facut de la nivel central in ce priveste pregatirea alegerilor pentru Parlamentul European. Dupa parerea noastra s-a venit cu o discutie despre liste, despre persoane.

Nu doar PSD-ul, ci nici unul dintre partide nu a venit cu o discutie despre obiective, despre strategii, despre teluri, astfel incat oamenii sa poata evalua persoanele care vor fi pe liste in functie de aceste obiective. Cum s-ar zice, s-a pus caruta inaintea cailor.

Reporter: Daca Adrian Severin va ajunge pe pozitia unu pe listele PSD, veti mai candida?

Vasile Puscas: Eu nu pun absolut deloc in momentul de fata problema listelor. Nici macar nominalizarea, daramite locul pe liste. Deocamdata, pe mine m-ar interesa daca partidul are o echipa foarte clara si daca poate face o echipa care, la Bruxelles, sa lucreze pentru aceste obiective corelate cu interesele tarii.

Reporter: Dar cand vorbiti de strategie, la ce va referiti? Ce ar trebui sa mai stabileasca PSD inainte de candidati?

Vasile Puscas: Partidul trebuie sa-si stabileasca cateva obiective la urmatoarele nivele: in primul rand, in ce masura se insereaza cu programul sau in programul unuia dintre principalele grupuri din PE a Partidului Socialistilor Europeni. Si din punctul de vedere al documentelor strategice, dar mai ales din punctul de vedere al actiunii politice.

Spui ca sustii un program numit Romania sociala, dar pe de alta parte faci acte politicianiste care nu se incadreaza in acest program.

PSD a lasat la o parte propriul program politic

Reporter: La ce va referiti?

Vasile Puscas: Ma refer la modul in care Partidul Social Democrat a evoluat in acest an. In decembrie 2006, Congresul a dezbatut si votat, in primul rand, un program politic, numit Romania Sociala. Iar dupa aceea discutiile din ianuarie s-au dus pe persoane, grupuri de persoane, iar programul a fost lasat la o parte.

Reporter: Dar Mircea Geoana v-ar putea raspunde foarte simplu: PSD a promovat majorarea pensiilor.

Vasile Puscas: Este perfect adevarat. Dar asta nu este decat o proba. Cat de mult putea sa faca PSD daca s-ar fi ocupat de programul Romania Sociala. Faptul ca s-a reusit in doua luni de zile sa se treaca o lege foarte grea, dar foarte importanta, imaginati-va ce s-ar mai fi putut face intr-o jumatate de an.

Reporter: Nu-i cam tarziu sa discutati acum despre strategii si obiective? Doar s-a mai pus problema euroalegerilor in primavara.

Vasile Puscas: Nu doar PSD, ci nici celelalte partide din pacate nu au discutat. Aici ar trebui sa facem o generalizare ca semnal de alarma.

Cum s-a dovedit ca am fost nepregatiti din punct de vedere al pietei, in chestiunea trimiterii comisarului la Bruxelles, iata ca suntem foarte nepregatiti acum, la sfarsitul anului 2007, si la capitolul participarii la procesul decizional din Uniunea Europeana. Asta trebuie sa o spunem, pentru ca ne va costa foarte mult.

Reporter: Pentru ca vorbim de PSD acum, i-ati atras atentia domnului Geoana ca aveti o problema cu lipsa unei strategii, a unor obiective?

Vasile Puscas: A fost o discutie la sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an dupa care s-a abandonat si s-a trecut la celebra actiune de suspendare a presedintelui, care a lasat la o parte absolut orice.

Reporter: Cand va stabili PSD cu ce oameni va merge in Parlamentul European?

Vasile Puscas: Conform legii, data este 25 septembrie. Nu cunosc un calendar exact pe care il are PSD. Inteleg ca acum este prins cu tema aceasta a motiunii si inteleg ca saptamana care vine se va definitiva intreaga lista.

„Ultima data am vorbit cu Geoana in primavara timpurie”

Reporter: Pe tema euroalegerilor ati avut dialog cu Mircea Geoana?

Vasile Puscas: Nu. Ultimele discutii le-am avut in primavara timpurie.

Reporter: De unde aceasta raceala intre dvs. si domnul Geoana?

Vasile Puscas: Daca e o raceala, asta ar trebui sa spuna domnul Geoana. Interpretarea mea este ca PSD s-a indepartat de ceea ce avea in prim-plan la inceputul anului si s-a dedicat unei chestuni colaterale si cu costuri de natura politicianista, si asta a lasat la o parte toate temele, si cele sociale, si de piata, si economice si europene.

Reporter: Si atunci de ce mai vreti sa candidati pe listele PSD? Cata vreme nu v-ati lamurit ca ganditi la fel, dvs., cei din grupul de la Cluj.

Vasile Puscas: Nu stiu de ce grup de la Cluj vorbiti. Aici e vorba de persoana mea. In ceea ce priveste prima observatie, sa vedem cati dintre cei eligibili vor fi cu buletin de Bucuresti, si cati vor fi cu buletin de regiuni, de regiuni de dezvoltare. Iar pozitia mea ramane cea care a fost la inceputul anului.

Era vorba ca fiecare regiune isi desemneaza un candidat, ca fiecare regiune va avea un loc eligibil pe listele pentru Parlamentul European. Eu am fost propus de regiunea de Nord-Vest.

Daca s-a modificat strategia, daca s-a modificat lista, asta e cu totul altceva. Probabil ca o sa avem o discutie dupa ce incepe sesiunea, saptamana viitoare. Dar repet, modul in care ma raportez la aceasta problematica este cel care a fost la inceputul anului. Am inteles dintr-un comunicat ca la precedentul Comitet Executiv s-a discutat si de o alta strategie si de o alta lista.

Reporter: Pana la urma, inteleg ca asa se explica reactia PSD Cluj.

Vasile Puscas: Poata ca e mai bine sa fie o alta lista. Si colegii mei din PSD Cluj nici nu au obiectat la asa ceva. Doar ca s-a facut o campanie de cateva luni pentru colectarea de semnaturi pe lista cu anumite persoane. Sigur ca da, PSD si-a modificat optiunile. Dar lucrul acesta trebuie spus in organizatii.

Pentru ca organizatiile locale au adunat semnaturile pe liste si acestea sunt cele care se vor bate pentru voturi. Voturile nu se aduna din Kisselef (n.r. sediul central al PSD), ci se aduna la nivel local.

Reporter: Pana la urma problema candidaturii dvs. nu e lamurita.

Vasile Puscas: Nu, nu e lamurita. Voi lua o decizie, daca voi candida sau nu, cand voi sti exact despre ce e vorba.

Interviu realizat de Dan Tapalaga