Orasul Gyula, situat in sudul Ungariei, la granita cu judetul Arad, a devenit principala destinatie de vacanta sau de weekend a romanilor din tot vestul tarii. Satui de plajele aglomerate ale Greciei, de traseul dificil pana in Muntenegru sau de surprizele cu iz de ciubuc de pe litoralul turcesc, banatenii, si nu numai, au luat cu asalt baza de agrement din Gyula.

Strandul Bailor Cetatii este considerat cel mai frumos dintre strandurile cu bai termale din Ungaria, in competitia cu celelalte centre SPA (sanitas per aquam) similare, cum sunt cele din Battanya si Oroszhaza.

Intins pe o suprafata de 8,5 hectare, acesta este amplasat intr-un parc secular ocrotit de lege, in apropierea unui castel medieval - care in urma cu 600 de ani a apartinut lui Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin - si pune la dispozitia turistilor nu mai putin de 19 bazine termale si wellness, cu valuri artificiale si jacuzzi, dar si un bazin olimpic de innot agreat in cantonamente pana si de nationala de polo a Ungariei.

Baile Cetatii sunt deschise in fiecare zi, intre orele 8 si 18, iar in timpul verii programul este prelungit pana la ora 20. Pretul biletului de intrare este de 1600 de forinti, adica circa 6,5 euro, in conditiile in care paritatea euro/forint este de 1 la 250.

Orasul Gyula se afla dincolo de granita, la doar 126 km de Timisoara si 76 km de municipiul Arad, pe traseul Timisoara - Arad - Chisinau Cris - Vama Varsand. Accesul in tara vecina se face doar pe baza de carte de identitate, nefiind necesara viza, cartea verde sau asigurarea medicala.

Centrul SPA de la Gyula, la doar 2 km de granita cu Romania

Traficul de persoane prin punctul de frontiera Varsand, aflat la capatul romanesc a unei deviatii rutiere dintre Arad si Salonta, a fost animat, in aceasta vara, de miile de romani care au preferat sa se bronzeze pe strandul din Gyula in locul altor locuri exotice din lume.

Atrasi de mirajul micului orasel de la marginea Ungariei, a carui imagine ii urmareste pe cei care i-au trecut macar o data pragul, ne-am hotarat sa verificam daca entuziasmul turistilor cu impresii de calatorie plasate pe Internet are acoperire si in terenul de la Gyula.

Prevazatori, am studiat cu atentie prognozele meteorologice si, multumiti cu perspectiva unor temperaturi numai bune de fixat bronzul, am plecat inspre pusta maghiara.

"Soseau mortii”, Timisoara - Arad, am parcurs-o in viteza legala, fara a fi tentati sa numaram crucile de pe marginea drumului, iar orasul de pe Mures l-am traversat cu atentie sporita la taximetristii care au luat in stapanire deplina strazile si parcarile urbei.

La nici o ora dupa ce-am lasat in urma zona industriala a Aradului si tarabele cu legume de la portile taranilor din Chisinau-Cris, am intrat in linie dreapta catre Vama Varsand.

"A trecut cam mult timp de cand ati facut aceste poze”, ne spune vamesul maghiar intr-o limba romana aproape perfecta, studiindu-ne buletinele, dupa care, zambind complice, ne face semn ca putem pleca. La nici 100 de metri de la intrarea in Ungaria apar primele indicatoare cu destinatia Gyula.

Oraselul se profileaza rapid, dupa aproximativ un kilometru, si-si intampina vizitatorii cu un supermarket occidental unde, de regula, turistii isi fac aprovizionarea pentru intregul sejur. Singurul indicator dupa care ne ghidam in tentativa de a ajunge la Strandul Cetate este cel pe care se pot vedea valuri si un innotator, alaturi de cuvantul Varfurdo.

Urmarim traseul, ne invartim de doua ori printr-un sens giratoriu si, dupa vreo 300 de metri, iata-ne la destinatie. Admiram din mersul masinii castelul medieval si intrarea in complexul SPA, cautand un loc de parcare printre sutele de vehicule aliniate cuminti pe o distanta de aproape un kilometru. Nimic.

Cat despre parcarea autoturismului in statia trenuletului de vacanta, libera la acea ora, nici nu poate fi vorba. Amenzile sunt prea mari. Mergem mai departe, depasim intrarea in strand, hotelurile de cate opt etaje din imediata apropiere, cotim la dreapta si ne oprim pe o straduta marginita de numeroase vile si pensiuni.

Indicatorul reprezentand un P mare taiat il consideram un semn ca parcarea este libera, abandonam rapid masina si ne grabim catre intrarea in raiul acvatic. Au trecut aproape doua ore de cand am plecat de la Timisoara

Strandul cu valuri, un petec de mare in pusta maghiara

Pentru un nevorbitor de limba maghiara, aflat pentru prima oara la portile Strandului Cetate, nu e deloc simplu sa intre in zona bazinelor. Fetele de la portile complexului, echipate in halate albe si extrem de curtenitoare cu turistii, nu vorbesc nici o limba straina.

Este imposibil sa le explici ca nu doresti vreun masaj, jacuzzi sau tratament medical, ci doar sa faci plaja si sa te balacesti in bazinele cu apa de clestar. Dintre zecile de oferte de pret redactate doar in limba maghiara, ti-e greu sa o alegi pe cea reprezentand biletul simplu de intrare.

Dupa cateva minute de parlamentari, renuntam la tentativa de a mai intra pe poarta principala si iesim din cladire pentru a cauta un alt "debuseu”. Idee salvatoare, pentru ca la doar 50 de metri, in partea stanga, descoperim intrarea estivala unde fiecare bilet de o zi costa 1600 de forinti.

Platim, aratam biletul ochiului electronic care deblocheaza poarta si ne indreaptam spre zona ultracentrala a parcului pentru a ne instala langa bazinul cu valuri. Un gong si lumea se indreapta catre imensa cada albastra, a carei apa incepe sa se unduiasca. Intru si eu. Valuri tot mai mari izbesc marginile bazinului in strigatele de placere ale multimii.

Salvamarii intervin sporadic pentru indepartarea copiilor din zona cu apa adanca. Nebunia dureaza doar cinci minute, dar este reluata la fiecare jumatate de ora.

Ies din apa si raman perplex de uimire: nimeni n-a avut nevoie de slapii mei de firma lasati la marginea bazinlui. O alta civilizatie, un alt loc. Un petec de mare in mijlocul unui parc secular pe aleile caruia se bronzeaza aproape 10.000 de oameni...

Proprietarii de pensiuni ii atrag pe turistii romani cu TVR 1

Ziua de plaja trece repede la Gyula tocmai pentru ca nu ai timp sa te plictisesti. Piscina olimpica, bazinul cu topogane, bazinul cu valuri artificiale, centru wellness, diferitele bazine cu apa termala pentru tratarea unor boli, baia spumegatoare sau bazinul polip sunt doar cateva dintre posibilitatile de distractie pe care le ofera strandul.

Zeci de terase iti asigura confortul gastronomic si-ti potolesc setea, iar preturile sunt mai mici decat in Romania. Pentru un gurmand, Gyula este un adevarat paradis al gusturilor, care incepe cu celebrul gulas si se termina cu o specialitate a zonei, respectiv berea de visine.

Un pranz luat pe una dintre terasele strandului costa 800 - 900 de forinti, in timp ce un meniu complet servit in oras poate ajunge la 1500 - 2000 de forinti. Cat despre cazare, turistii pot beneficia de locurile din camping, de la casele particulare sau de la pensiuni, insa le stau la dispozitie cateva hoteluri de categorii diferite.

Un loc intr-un apartament de la o pensiune din zona porneste de la 1300 de forinti, dar in functie de confort se poate ajunge si la 4000 de forinti. Noi am optat pentru o camera de doua locuri la pensiunea “Blue Bird”, din apropierea strandului, pentru care am platit cate 8000 de forinti pe zi.

Proprietarul cladirii, Torok Janos, ne-a convins sa-i devenim clienti dupa ce ne-a spus, intr-o limba germana aproximativa, ca toate camerele sunt dotate cu televizoare unde se poate urmari fara probleme si canalul romanesc TVR 1...