Casa Alba a anuntat, luni, ca presedintele american Gerge W. Bush efectueaza o vizita-surpriza in Irak. El a aterizat cu putin timp in urma la baza aeriana al-Asad din provincia Anbar, situata la vest de Bagdad. Bush este insotit de Secretarul de Stat Condoleezza Rice, de consilierul pentru Securitate nationala, Steven Hadley, si de secretarul Apararii, Robert Gates.

Potrivit Reuters, vizita oficialilor americani intervine in contextul in care administratia Bush este supusa la presiuni din ce in ce mai intense din partea opiniei publice si a majoritatii democrate din Congres pentru a retrage trupele din Irak. In cursul celor patru ani de razboi, in Irak si-au pierdut viata peste 3.700 de soldati americani si zeci de mii de civili irakieni.

Comandantul fortelor americane in Irak, generalul David Petraeus, si ambasadorul american Ryan Crocker vor prezenta la 10 septembrie, in fata Congresului, un raport privind Irakul. Ei vor prezenta o evaluare a impactului pe care l-a avut planul lui Bush de suplimentare a efectivelor in Irak.

Ulterior, Casa Alba isi va prezenta propriul raport privind situatia din Irak si va lua o decizie in ceea ce priveste retragerea trupelor americane din aceasta tara.

Presedintele Bush se afla in drum spre Sydney, unde va participa la o reuniune la liderilor din regiunea Asia-Pacific.