Rapirea jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian a fost premeditata de o entitate terorista, pe baza unui plan pus la cale de Omar Hayssam si Mohammad Munaf. Asa se arata in motivarea magistratilor la sentinta de condamnare a „teroristului nr. 1” la 20 de ani de inchisoare.

Judecatorii arata in documentul adaugat ieri la dosar ca intentia celor doi a fost dubla: dupa rapire, jurnalistii urmau sa fie eliberati chiar la interventia sirianului. De asemenea, magistratii lanseaza si o noua motivatie a rapirii: Munaf si Hayssam erau persecutati religios in Romania din cauza ca sunt musulmani.

Planul initial stabilit de cei doi teroristi prevedea insa ca detentia celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak sa dureze doar cinci zile. Ulterior, ziaristii, rapiti in 28 martie 2005, aveau sa fie tinuti ostatici 55 de zile.

Magistratii au reusit sa puna cap la cap organizarea rapirii pe baza unor convorbiri telefonice interceptate. Concluzia desprinsa din interpretarea textului inregistrarilor pare scoasa, mai degraba, dintr-un tratat de psihologie, judecatorii insistand pe „trairile” extreme prin care Hayssam ar fi trecut in zilele rapirii.

„Era agitat si disperat”

„Faptul ca Omar Hayssam a organizat rapirea jurnalistilor romani rezulta din transcrierea convorbirilor telefonice avute atat cu Yassin Mohammad din momentul plecarii acestuia in Irak, cat si cu Yousef Al Amin, precum si cu alte persoane”.

Potrivit magistratilor, Hayssam era foarte agitat, ingrijorat, disperat, afirmand in timpul convorbirii ca nu a dormit si nu a mancat de trei zile, „atitudine inexplicabila pentru o persoana care nu avea niciun amestec in actiunea de rapire”.

De asemenea, din majoritatea convorbirilor telefonice aduse ca proba la dosar a reiesit ca, pe tot parcursul crizei cauzate de rapire, sirianul si-a manifestat disponibilitatea de a trimite diferite sume de bani in Irak, atitudine de asemenea inexplicabila atata timp cat la Administratia Prezidentiala se formase deja o celula de criza ce avea ca scop stabilirea de contacte pentru eliberarea jurnalistilor romani.

Motivul rapirii este dubluCea mai interesanta parte a motivarii se refera insa la motivatia rapirii.

Dupa ce, luni intregi s-a speculat ca Hayssam ar fi incercat in acest fel ba sa-si spele reputatia afectata de scandalurile de coruptie in care era implicat, ba sa paraseasca Romania inainte ca dosarele penale ce-l priveau sa primeasca unda verde, ba chiar sa se imbogateasca de pe urma banilor primiti pe eventuala eliberare, magistratii lanseaza o noua ipoteza: actiunea terorista a fost motivata de conceptii si atitudini extremiste.

In sprijinul acestei afirmatii, instanta aduce probe potrivit carora Mohammad Munaf le-ar fi spus irakienilor care i-au tinut sechestrati pe jurnalisti in Bagdad ca atat el, cat si Hayssam sunt persecutati religios in Romania din cauza faptului ca sunt musulmani.

integral in EvZ