S-a dat startul unui proiect ambitios de reabilitare a canalului Panama, una dintre cele mai importante rute comerciale din lume.

Cu aceasta ocazie, presedintele Republicii Panama, Martin Torrijos, i-a invitat pe omologii sai din Salvador, Elias Saca si Nicaragua, Daniel Ortega, pe secretarul general al Organizatiei Statelor Americane, Jose Miguel Insulza si pe fostul presedinte american Jimmy Carter, pentru a asista la ceremonia de incepere a lucrarilor de extindere.

Potrivit BBC News, proiectul este estimat la circa 5 miliarde de dolari si include construirea de noi ecluze si deschiderea unui al treilea canal de navigatie. Ceremonia coincide cu aniversarea a 30 de ani de la retrocedarea canalului de catre americani autoritatilor panameze, eveniment considerat de presedintele Torrijos "repararea unei nedreptati istorice".

Lucrarile au fost lansate pentru a face fata comertului maritim aflat in crestere, dupa ce economia expansionista a Asiei a condus la o extindere a comertului maritime in aceasta regiune. In prezent, canalul functioneaza la capacitatea maxima.

De aproape 100 de ani canalul Panama a fost un important pivot pentru comertul naval international. Prin aceasta rura se face aproape 5% din comertul international in fiecare an.