Ministerul Afacerilor Externe si Presedintia au convenit asupra numelor noilor ambasadori ai Romaniei in cateva dintre cele mai fierbinti locatii.

Astfel, potrivit unor surse convergente, Adrian Vierita va fi ambasador la Washington, Ion Jinga la Londra, Mihai Grigorie la Moscova, in timp ce lui Mihnea Motoc, propus initial de MAE pentru postul din SUA, i se pregateste locul lui Ion Comanescu, ca sef al misiunii de la Bruxelles.

Potrivit surselor mentionate, aceste numiri au fost convenite dupa discutii intre MAE si Cotroceni, Basescu nefiind de acord cu propunerea intiala a Ministerului de Externe - Mihnea Motoc ambasador la Washington.

In ceea ce-l priveste pe Adrian Vierita, acesta este secretar de stat in MAE si diplomat de cariera. Ion Jinga a fost ambasador in Belgia, iar Mihai Grigorie in Turcia.

Posturile de ambasadori la Washington si Londra sunt vacante de mai bine de un an, neputand fi ocupate din cauza ca Ministerul de Externe si Administratia Prezidentiala nu s-au inteles asupra persoanelor.

  • Adrian Vierita are 45 de ani, a absolvit Politehnica Bucuresti si apoi s-a specializat in cursuri la Academia Diplomatica din Viena si Institutul Roman de Studii Internationale. Este in prezent doctorand la ASE. Este angajat al Ministerului de Externe din martie 1991 si a fost ambasador al Romaniei in Germania in perioada 2002-2006.

    Din 2006 este secretar de stat pentru afaceri europene si euro-atlantice in cadrul ministerului.

  • Ion Jinga are 46 de ani si este doctor in drept. A absolvit Facutatea de Fizica in 1986 si pe cea de Drept in 1992, ambele in Bucuresti. Pana in 1991 a fost inginer fizician, iar din 1992 isi desfasoara activitatea in cadrul Ministerului de Externe. Din 2003 este ambasador al Romaniei in Belgia.

  • Mihai Grigorie are 57 de ani si a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti in 1973 si Institutul de Relatii Internationale din Leeds in 1992.

    Este in Ministerul de Externe din 1992, iar inainte de 1990 a activat, aproape 20 de ani, in departamentele de relatii externe ale Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania (UASCR) si ale Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). A fost ambasador al Romaniei in Italia si Malta (1995-1999), in Bulgaria (1999-2003), iar din 2004 e ambasador in Turcia.