Presedintele Traian Basescu a fost externat duminica, in jurul orei 13.30, de la Spitalul Militar Central. El le-a multumit echipei de medici care l-a operat si a plecat acasa, impreuna cu sotia sa, Maria. La iesirea din spital, presedintele Basescu le-a declarat jurnalistilor ca se simte bine si ca a avut mare incredere in echipa medicala care l-a ingrijit.

"Spre deosebire de ce s-a intamplat anul trecut, aici a fost o abordare de profesionisti" - a atras atentia seful statului, care a anuntat ca se va intoarce la Palatul Cotroceni peste cateva zile. "Puteam sa ies de aseara, dar nu m-au lasat doctorii", a afirmat Basescu, mentionand ca este supus investigatiilor medicale la fiecare trei luni.

"Nu mi-a fost teama. Eu stiu ce simte un medic care trebuie sa opereze langa coardele vocale ale unui presedinte. Am avut incredere de la inceput, iar profesionalismul s-a vazut prin decenta. Echipa se stie din iunie si nu a vorbit nimeni", a adaugat Basescu.

Medicul Mircea Ghemigian - chirurgul care a coordonat interventia chirurgicala la care a fost supus seful statului - a declarat, la o conferinta de presa, ca presedintele se afla intr-o forma excelenta, ceea ce justifica externarea sa. "Nu a intervenit niciun fel de complicatie post operatorie sau anestezica.

Duminica dimineata, Administratia Prezidentiala a dat publicitatii un comunicat in care se arata ca presedintelui Traian Basescu i s-a efectuat, la ora 10.00, o vizita medicala. Concluzia echipei de medici a fost ca seful statului se afla intr-o stare perfecta de sanatate, cu o evolutie postoperatorie buna.

Presedintele Traian Basescu a fost operat, sambata, 8 septembrie, la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, dupa ce un control realizat in iunie a identificat aparitia unui nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept.

Interventia propriu zisa si examenul histopatologic, care determina tipul de leziune, a durat in total 1 ora si 45 de minute. Examenul histopatologic a confirmat ca a fost vorba de o leziune tiroidiana benigna, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan.

Presedintele Basescu s-a internat de vineri seara, intampinat la Spitalul Militar de o multime de jurnalisti. "Nu am niciun fel de emotii, pentru ca din iunie pana acum operatia aceasta a fost pregatita si nu-i balbaiala care a fost cand eram la Elias anul trecut, unde nu se stia ce echipa ma opereaza si unde," a declarat seful statului, citat de Radio Romania Actualitati.

Dupa investigatii suplimentare (analize de laborator, ecografie la nivelul glandei tiroide, scintigrafie tiroidiana, computer tomografic), a fost stabilit diagnosticul de “gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza”.

Presedintele nu si-a delegat atributiile pe durata operatiei

Purtatorul de cuvant al Presedintiei a declarat pentru HotNews.ro ca „nu se pune problema transferului de atributii, intrucat despre interimat se poate vorbi atunci cand trebuie luata o decizie care nu suporta amanare. Or este putin probabil sa intervina o decizie atat de importanta, care sa nu poata fi amanata pentru o ora".

Potrivit articolului 98 din Constitutie: „ (1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor."

Citeste si:

  • Un diagnostic des intalnit in Romania
  • Operatie facuta cu bisturiul

  • Ministrul Sanatatii nu stie nimic despre operatie