Funeraliile tenorului italian Luciano Pavarotti s-au desfasurat, sambata, in catedrala de la Modena, orasul sau natal, in prezenta a numeroase personalitati, intre care premierul Italiei, Romano Prodi, tenorul Andrea Bocelli, cantaretul Bono (U2), regizorul Franco Zeffirelli, precum si jucatori ai echipei de fotbal Juventus, relateaza presa internationala.

Ceremonia, care a fost deschisa de melodia "Ave Maria" de Verdi, in interpretarea sopranei Raina Kabaiwanska, a putut fi urmarita in direct la televiziunea italiana. In principalele doua piete din Modena au fost instalate doua ecrane gigantice pe care vor fi proiectate imagini si melodii a lui Pavarotti.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Luciano Pavarotti a fost depus vineri dimineata in edificiul roman unde publicul a avut posibilitatea sa vina sa aprinda o lumanare. Mii de persoane au trecut pe la catafalc pentru a aduce un ultim omagiu marelui tenor care s-a stins din viata in vila sa de la periferia orasului Modena, la varsta de 71 de ani.

Dupa slujba religioasa, oficiata de arhiepiscopul Benito Cocchi, sicriul lui Pavarotti a fost scos din biserica si salutat de patrula de acrobatie aviatica Frecce Tricolori. Cortegiul de fani l-au condus apoi la cimitirul Montale Rangone, unde se afla mormantul familiei tenorului.

O operatie la coloana, efectuata la inceputul anului 2006, urmata la interval de cateva luni de o alta, la pancreas, au facut ca unul dintre cei mai mari tenori ai lumii sa renunte, in vara anului 2006, la turneul sau mondial, care avea incluse in program 40 de concerte.

Nascut la 12 octombrie 1935, la Modena, in nordul Italiei, Pavarotti, a optat definitiv pentru o cariera muzicala in 1961. El si-a popularizat arta pe stadioane arhipline, unde a cantat alaturi de Placido Domingo si Jose Carreras, formand celebrul grup al celor trei tenori.