La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a semnat decretul cu privire la „Masuri pentru asigurarea bunei functionari si dezvoltari a pietei gazelor naturale”, prin care tariful pentru tranzitul gazelor din Rusia catre Europa va creste, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Noul tarif va fi de 1,6 dolari pentru fiecare metru cub de gaze, fata de 1,05 dolari in prezent.

Viktor Iuscenko a explicat amestecul in activitatea economica a guvernului invocand interesele securitatii nationale, de care raspunde presedintele personal. A reiesit ca noul concept de securitate include si majorarea preturilor de tranzitare a gazelor rusesti pe teritoriul ucrainean.

Pana la 15 septembrie, cabinetul premierului Viktor Ianukovici va trebui sa elaboreze si sa depuna la secretariatul presedintelui documentatia pentru negocierile la gaze naturale pentru 2008.

De asemenea, presedintele i-a cerut primului sau ministru sa invite in componenta delegatiei care va purta aceste tratative reprezentanti ai Consiliului National de Securitate si Aparare (SNBO - echivalentul CSAT din Romania) si reprezentanti ai MAE, structuri considerate stalpii de sprijin ai presedintelui in puterea executiva.

De altfel, controlul asupra modului de indeplinire a decretului intrat deja in vigoare a fost incredintat conducerii SNBO. Pe de alta parte, presedintele ucrainean a revenit la tema colaborarii cu Gazprom, de la care Kievul nu mai cumpara gaze incepand cu 2006.

In ianuarie anul trecut, compania rusa a propus Kievului un pret la gaze de circa 200 dolari mia de metri cubi. Concomitent, compania RusUkrEnergo a formulat propria ei varianta - 95 dolari in 2006 si 130 in prezent. De atunci, Gazprom si partea ucraineana sunt legate oficial doar de trazitul gazelor rusesti.

Iuscenko a cerut Neftegaz Ukraini sa restituie, pana la 15 decembrie, avansul primit in 2004 pentru serviciile de tranzitare, ceea ce va oferi partii ucrainene libertate de miscare si sanse de a impune noul tarif, de 1,6 dolari pentru mie de metri cubi de gaze, fata de 1,05 in prezent.