Ministerul Justitiei a revenit, luni, cu noi precizari in legatura cu acuzele formulate de presedintele PIN, Cosmin Gusa, la adresa actualului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.

Intr-un comunicat dat publicitatii, Ministerul Justitiei afirma ca avizarea hotararii de guvern la care face referire liderul PIN s-a facut cu respectarea prevederilor legale, pe baza documentatiei inaintate de initiatorul actului normativ, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.

Potrivit documentului, nota de fundamentare a HG nr. 377/2007 (la care a facut referire Cosmin Gusa) a fost intocmita de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si avizata de Ministerul Economiei si Finantelor si de Ministerul Justitiei.

De asemenea, avizul Ministerului Justitiei a fost acordat in baza avizului favorabil al Ministerului Economiei si Finantelor, care a confirmat faptul ca terenul in cauza nu face parte din domeniul public al statului.

Totodata, in document se mai precizeaza actul normativ nu scoate terenul in cauza din proprietatea statului, asa cum a afirmat liderul PIN.

"HG nr. 377/2007 nu are drept obiect „evaluarea unui ansamblu rezidential din centrul Bucurestiului”, asa cum a afirmat Gusa si nici „aprobarea unei asocieri a Postei Romane, care s-a facut fara licitatie publica”, cum sustine liderul PIN.

Macovei: “Chiuariu incearca sa se ascunda in spatele raspunderii colective”

“Nu stiu daca exista sau nu un dosar penal in aceasta chestiune, dar stiu ce presiune exista asupra Ministerului justitiei din partea altor ministere pentru obtinerea avizului de legalitate" - a declarat fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Ea sustine ca "in Romania s-a dezvoltat "furtul" prin lege (OUG, HG, legi), iar coruptia sta pe masa cu decizia politica.

Si, desigur, un aviz de legalitate ajuta la "spalarea" afacerii. Sau o decizie in grup: daca suntem mai multi, nu mai raspunde nici unul".

Monica Macovei a adaugat ca ministrul Justitiei este singurul membru al Guvernului care avizeaza sub aspectul legalitatii actele normative intocmite de alte ministere si propuse spre adoptare Executivului. "Evident, ministrul Justitiei raspunde pentru legalitatea actelor pe care le semneaza in calitate de avizator”, a mai precizat Macovei.

“Chiuariu incearca acum sa se ascunda in spatele "raspunderii colective" a Guvernului. Incorect. Nu exista o astfel de raspundere cind este vorba de legalitate. Cei care au semnat HG raspund, daca se dovedeste ca exista circumstante de natura penala.

Altfel, ar insemna ca ministrii si primul ministru sunt deasupra legii si pot incalca cu imunitate legea, chiar si pe cea penala, numai pentru ca sunt mai multi cind iau o decizie !”, a mai declarat Macovei.

Potrivit unor surse din Ministerul Justitiei si a unor relatari din presa, atunci cand a semnat hotararea de guvern, Chiuariu nu avea avizul Directiei de Avizare din cadrul Ministerului.

Cind Directia de Avizare i-a prezentat o nota din care rezulta ca HG este ilegala, Chiuariu ar fi cerut sa se schimbe nota in sens invers si fiind refuzat, i-a cerut directorului din acel moment al Directiei de Avizare sa isi dea demisia. Ceea ce s-a si intimplat.

Ministrul Justitiei, acuzat de Cosmin Gusa ca are dosar penal

Presedintele PIN, Cosmin Gusa, a declarat, duminica, la o conferinta de presa, ca detine informatii potrivit carora Departamentul National Anticoruptie are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.

"Guvernul, pe baza notei de fundamentare avizata favorabil de ministrul Chiuariu a dat o hotarare, semnata de ministrul Comunicatiilor, cel al Finantelor si primul-ministru, prin care se scotea din circuitul public al statului al acestui spatiu, dand girul unui sir de ilegalitati care incepuse inainte cu mai bine de un an.

"Am informatii sigure si precise, verificate, ca, in acest moment, Departamentul National al Anticoruptiei are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al justitiei, in calitate de invinuit" - a precizat Cosmin Gusa. Beneficiarul acestei ilegalitati ar fi fost Sorin Creteanu, partener de afaceri cu Adriean Videanu si cu Calin Popescu Tariceanu.

Gusa afirma ca, la scurt timp dupa preluarea mandatului, in aprilie 2007, ministrul Justitiei a avizat favorabil o hotarare de guvern prin care imobilul situat pe Calea Victoriei, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului in cel privat al statului, girand astfel o asociere ilegala datata 1 august 2005, dintre Posta Romana si un grup de interese din jurul democratilor si

liberalilor. In opinia liderului PIN, Posta Romana nu avea dreptul sa faca acest lucru, deoarece terenul si imobilul rerezentau proprietate publica a statului.