Vicepresedintele Partidului Democrat Cezar Preda crede ca liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu isi vor cumpara sustinerea social-democratilor a caror anexa la o posibila guvernare ar urma sa devina, dupa 2008.

Deutsche Welle: V-ati intors din vacanta parlamentara cu o motiune pe agenda.

Cezar Preda: N-am crezut in ea. Am spus-o de la bun inceput ca este o joaca, un santaj intre PNL si PSD. A trecut o saptamana, deja. Nu poti sa aduni deloc grupurile parlamentare, grupul parlamentar al Partidului Social Democrat nu participa decat la intrunirti interne, de partid. Sunt blocate si activitatile comisiilor. Chiar am depune noi o motiune de cenzura, sa pice acest Guvern.

Dar joaca aceasta a PSD-ului, ca o depune, ca n-o depune, ca santajeaza pentru bani... de ce sa intram noi in ea? Daca aceasta motiune s-ar depune si ar contine derapajele pe care le-am semnalat si noi, n-am avea nici o problema sa ne comportam ca un partid de opozitie. Am vota pentru ea si ar pica acest Guvern. Dorim din tot sufletul sa pice acest Guvern.

Am fi dorit sa facem alegeri anticipate, sa dam tarii o majoritate solida. Sunt alti 320 de oameni care nu vor. Care acum asteapta pensiile, care isi fac socoteli, ca deputati si senatori - vor sa aiba mandate complete, fiindca legea, pe care au votat-o, le ofera avantaje si pensii foarte mari. Ce interes au ca tara sa se linisteasca? Din acest motiv, Hrebenciuc e puternic.

Iar Geoana isi va rezolva problemele personale. Nu va depune motiune fiindca isi va rezolva problemele sale - ba cu casa pe care o are, ba cu anumite legaturi in zona afacerilor. Are, si el, constructia sa proprie, care nu tine de partidul social-democrat.

Deutsche Welle: Cu PNL nu vedeti nici o cale de impacare?

Cezar Preda: Tariceanu, deja, nu isi mai apartine. A aratat tarii ca oricine, in tara asta, poate fi ministru. Astea sunt resursele liberalilor. Tariceanu, cu aceasta echipa, nu poate sa fie partenerul Partidului Democrat. Nu cred ca in urmatorii 15-20 de ani, daca nu 50, chiar, va mai fi vreodata premier liberal.

Deutsche Welle: Asumarea raspunderii pe votul uninominal poate atrage caderea Guvernului Tariceanu.

Cezar Preda: Guvernul Tariceanu nu cade. Guvernul Tariceanu ii cunoaste, i-a inteles, de-acum, pe parlamentarii PSD. Ii vor plati si le vor face toate doleantele, ca sa le voteze orice. Si se mai lipesc de PSD si in speranta ca dupa 2008 ar putea fi cooptati cumva la guvernare.

Deutsche Welle: Calin Popescu Tariceanu nu stia ca prefectii indepartati saptamana trecuta sunt membri PD. Asa a declarat televiziunii publice.

Cezar Preda: Ce sa va spun de Tariceanu?! Minte! Cum a mintit de atatea ori. N-are nici o jena. Se uita in ochii reporterului si minte. Cum sa nu stie ca Mioara Mantale e prefect PD?

Deutsche Welle: PD-ul ar putea colabora cu PSD-ul?

Cezar Preda: Fiecare partid este format din zeci de mii de oameni. Noi daca avem ceva, avem cu conducerea acestui partid, care dadea semnalul unui partid nereformat. Si inca il conduce Iliescu, Hrebenciuc...

Deutsche Welle: Dar electoratul clasic al PSD chiar este, inca, fan Iliescu...

Cezar Preda: Nu impartasesc opinia ca acesti oameni ar mai avea electorat. In mediul rural este un electorat de dreapta, al proprietatii. Anomalia anilor 90 s-a reparat acum. Iar Iliescu si Hrebenciuc nu mai au electorat. Au 33% in Parlament dar numai 15-17 la suta sustinerea electoratului. Puterea o au aici, in Parlament, cum o au si liberalii. Ei conduc in Parlament.

Interviul poate fi ascultat la Bucuresti pe frecventa 88,5 FM, in cadrul programului in limba romana, difuzat intre orele 13 si 15, sau pe internet, pe site-ul Deutsche Welle