Dupa auditul facut Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), de catre reprezentantii Comisiei Europene (CE) autoritatile din agricultura vor fi nevoite suplimenteze controalele din teren. Aceasta, din cauza ca taranii ofera date false in cererile pentru primirea subventiilor, fie din eroare, fie pentru a primi mai multi bani din fondurile europene.

In momentul de fata, APIA controleaza, pe un esantion de 5%, daca fermierii au oferit date corecte in cererile de plata a subventiei pe hectar.

Primele verificari, efectuate odata cu auditarea APIA, au aratat ca foarte multi tarani au oferit informatii gresite Agentiei. Din aceasta cauza, rata de control a agentiei trebuie sa creasca, gradual, in functie de marja de eroare a declaratiilor.

"Acestea sunt situatii normale in orice stat memebru UE . Este firesc sa gasim diferente intre suprafetele declarate si cele din teren. Sunt situatii in care fermierii si-au indetificat gresit locul pe care il lucreaza si, ca urmare, au supradeclarat, sau au declarat o suprafata din actele de propriatete, iar acestea nu au fost corecte.

Niciun stat european nu a scapat de cresterea ratei de control pentru terenurile subventionate", a declarat, miercuri, Svetlana Gacichevici, director in cadrul APIA.

In afara de cresterea ratei de control, APIA si Ministerul Agriculturii mai au in vedere dezvoltarea softului prin care aceste date se centralizeaza. Potrivit ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes “dezvoltarea acestui soft este un pas important intrucat apar cerinte noi care trebuie respectate”.