Polonia a anuntat, joi, ca respinge aplicarea Cartei Drepturilor Dundamentale, considerata una dintre marile realizari ale tratatului european, intocmit pentru a inlocui Constitutia UE. In aceiasi situatie se afla si Marea Britanie, tara care a negociat o exceptie, la summitul european din iunie, pentru a evita principiile Cartei, relateaza AFP.

Ministerul polonez de Externe a anuntat ca "Varsovia se va alatura protocolului britanic, negociind in paralel clauzele ce confirma respectarea de catre Polonia a normelor sociale ridicate". Atat Polonia, cat si Irlanda au cerut, la summitul din iunie, sa examineze posibilitatea de a refuza Carta.

Potrivit Ministerului de Externe, Polonia vrea sa introduca in textul viitorului Tratat mecanismul complex de la Ioannina, care prevede blocarea temporara a deciziilor UE in cazul in care exista o minoritate nemultumita.

Alcatuita din 54 de articole, Carta Drepturilor Fundamentale (drepturile omului si ale minoritatilor) a fost eliminata in iunie din proiectul tratatului constitutional, dar sefii de state si de guverne au stabilit ca ea sa capete valoare juridica. Acest lucru inseamna ca toate statele trebuie sa o respecte, altminteri vor fi penalizate.

Prin acest document, Varsovia ar compensa, din 2017, pierderea cuvantului greu in noul sistem de calculare a majoritatii prevazut de tratat.