Mii de clienti al Bancii Northern Rock din Marea Britanie isi retrag economiile, dupa ce actiunile Bancii au scazut la Bursa cu 30%.

Prabusirea generata de criza de pe piata creditelor imobilare a dus la retragerea a peste 1,5 miliarde de lire sterline vineri si sambata, iar presa britanica scrie ca bancile concurente au luat deja in calcul oferte pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni al Northern Rock.

Banca Northern Rock este una dintre cele mai mari institutii bancare britanice specializate in operatiuni pe piata imobiliara.

Ziarul Sunday Telegraph sustine ca portofoliul de actiuni al bancii ar putea fi impartit intre cateva dintre cele mai mari institutii bancare britanice, printre cele interesate de preluare numarandu-se Lloyds TBS, HSBC, Barclays si Royal Bank of Scotland.

Dupa ce vineri si sambata au luat cu asalt ghiseele Bancii pentru a-si retrage economiile, clientii Bancii Northern Rock au incercat si duminica sa faca retrageri on-line, dar pagina de Internet a companiei a fost blocata de dimineata din cauza numarului urias de utilizatori, anunta Radio Romania Actualitati, citat de Rador.

La interventia premierului Gordon Brown, Banca centrala a Angliei a oferit Bancii Northern Rock un imprumut de urgenta, pentru a evita prabusirea acesteia.