Guvernul de la Ottawa trebuie sa elimine vizele de intrare pentru cetatenii tuturor statelor din Uniunea Europeana, inclusiv pentru romani; in caz contrar canadienii risca sa li se impuna vize pentru tarile din UE, afirma un raport al Comisiei Europene care va fi dat publicitatii marti.

Canada trebuie sa ridice vizele de intrare pana la sfarsitul anului “pentru cel putin unul” dintre noile state membre ale Uniunii Europene si sa arate “progrese vizibile“ in eliminarea regimului de vize pentru celelalte state in prima jumatate a anului viitor, se sustine in documentul ce va fi prezentat ministrilor de interne din UE si pe care ziare canadiene l-au prezentat in editiile de luni.

In cazul in care Canada tergiverseaza procesul de ridicare a vizelor pentru cetatenii din statele Uniunii Europene, oficialii de la Bruxelles avertizeaza cu luarea unor “masuri adecvate“ fara sa precizeze insa in ce contau ele.

Documentul nu precizeaza nici daca masurile punitive - despre care surse neoficiale sustin ca se refera la introducerea obligativitatii vizelor pentru cetatenii canadieni - vor fi luate de UE sau de fiecare stat membru in parte.

Canada a ridicat vizele de intrare pentru Cipru, Malta, Estonia si Slovenia, insa mentine obligativitatea lor in alte opt state: Romania, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia si Slovacia.

Oficiali de la Ambasada Romaniei la Ottawa au afirmat ca pana luni nu fusesera instiintati pe canale oficiale despre raportul ce urmeaza sa fie prezentat la Bruxelles.

“Cat priveste problema ridicarii vizelor pentru cetatenii romani, in acest moment au loc demersuri de evaluare de catre partea canadiana“, ne-a declarat Daniel Ene, consilier si prim-colaborator al Ambasadorului Romaniei in Canada.

Ene a afirmat ca acesta “este proces de durata“ si ca nu exista vreo limita de timp stabilita pana cand cetatenii romani ar putea calatori in Canada fara vize de intrare.

Potrivit paginii de internet a Ambasadei romane la Ottawa, cetatenii romani posesori de pasapoarte diplomatice, de serviciu si simple sunt obligati sa obtina viza de intrare in Canada, in timp ce, incepand de la 1 ianuarie 2002, o Hotarare a Guvernului de la Bucuresti statueaza exceptarea unilaterala a cetatenilor canadieni de la obligativitatea obtinerii vizei de intrare in Romania, pentru o sedere de pana la trei luni.

Presa canadiana afirma ca eliminarea vizelor pentru cetatenii Uniunii Europene care calatoresc in Canada este o “problema delicata” in noile state membre ale forumului european, in special in Cehia si Ungaria, care critica constant politica guvernului de la Ottawa in aceasta chestiune.

Executivul canadian isi bazeaza atitudinea in chestiunea eliminarii vizelor pe “temeri de imigrare nejustificate“, afirma ziarele din Canada citand oficiali din tarile central si est-europene.

Raportul Comisiei Europene critica partea canadiana pentru “intarzierea regretabila“ de care a dat dovada in clarificarea conditiilor de reevaluare a procesului de acordare a vizelor, insa noteaza ca grupul de oficiali europeni si canadieni care lucreaza in aceasta chestiune va calatori in patru din cele opt state membre UE in luna noiembrie a acestui an pentru “convorbiri

tehnice“. Restul de patru state va fi vizitat in luna februarie a anului urmator.