Intrevederea privata dintre cancelarul german, Angela Merkel, si Dalai Lama, a starnit protestele Beijingului, autoritatile chineze hotarand sa anuleze o intalnire bilaterala intre sefii diplomatiei chineze si germane.

Potrivit AFP, ministrul afacerilor externe chinez, Jiang Yu, a anulat intalnirea la un mic-dejun cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier, ce urma sa aiba loc in aceasta saptamana la New York. Anuntul a fost facut de Martin Jager, purtatorul de cuvant al ministrului de externe german, in timpul unei conferinte de presa.

"De obicei, seful diplomatiei germane se intalneste cu omologul sau din China pentru a servi un mic-dejun impreuna pe parcursul saptamanii in care se desfasoara lucrarile Sesiunii Adunarii Generale a ONU. Aceasta intalnire a fost anulata insa pe motiv ca agenta ministrului chinez este prea incarcate", a precizat purtatorul de cuvant al MAE german.

Masura survine dupa ce oficialii de la Beijing si-au aratat indignarea fata de gestul cancelarului german, anuland un simpozion germano-chinez, programat, duminica, la Munchen. Se pare ca motivul invocat de partea chineza a fost cel a unor "defectiuni tehnice". Executivul german si-a aratat speranta ca ambele intalniri vor fi reprogramate si se vor desfasura intr-un ambiant placut.

Merkel l-a primit, duminica, pe cel de-al 18-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, pentru mai putin de ora, timp in care au avut o "intrevedere privata si neoficiala" la cancelaria de la Berlin

Potrivit purtatorul de cuvant al Guvernului german, Ulrich Wilhelm, cancelarul "a adus un omagiu liderului spiritual al budismului tibetan, si l-a asigurat de sprijinul sau in eforturile depuse in vederea pastrarii identitatii culturale din Tibet".

Merkel, primul sef de Guvern german care i-a acordat o astfel de intalnire lui Dalai Lama, i-a declarat, de asemenea, ca sprijina politica sa non-violenta care vizeaza o autonomie religioasa si culturala a provinciei chineze.

China considera ca intalnirea nu reprezinta decat o noua incercare a liderului spiritual tibetan, care traieste in exil in India, de a avansa un proiect ce ar urmari proclamarea independentei Tibetului, regiune din Muntii Himalaya care se afla in prezent sub controlul Republicii Populare Chineze.