In asteptarea iminentei majorari a preturilor la gazele naturale importate din Rusia, Lituania cauta variante de a contracara aceasta masura. Cel mai la indemina este renuntarea la intermediarii controlati de Gazprom.

La sfarsitul saptamanii trecute, primul ministru lituanian, Ghediminas Kirkilas, a evocat oportunitatea renuntarii la serviciile unor intermediari in livrarile de gaze, relateaza Nezavisimaia Gazeta. Este vorba de societatea Dujotekana, controlata de Gazprom.

Altfel spus, explica publicatia rusa, Vilniusul a prezentat Moscovei in negotul cu gaze un nou ultimatum. Recent, Kirkilas a amenintat ca in cazul unei majorari drastice a tarifelor, Lituania va raspunde cu aceeasi moneda ridicand costurile la tranzitul de gaze spre regiunea Kaliningrad.

Acum, dupa ce la sfarsitul lunii august Gazprom a informat Lituania in legatura cu intentiile sale de a scumpi cu 40% pretul la gaze naturale -pana la 280 de dolari mia de metri cubi-, una din „celelalte masuri” evocate de premier capata contururi concrete.

Potrivit sefului guvernului lituanian, Dujotekana livreaza gaze la preturi considerabil mai ridicate comparativ cu Lietuvos dujos (unde Gazprom detine 37% din actiuni), care importa fara intermediari.

Dupa cum a explicat pentru Nezavisimaia Gazeta expertul Samuil Goldsmit, de la compania „2K Audit”, importul de gaze este realizat in Lituania de doua mari companii: Dujotekana si Lietuvos dujos. Prima apartine Gazpromului si vinde gaze marilor consumatori, preturile fiind calculate in functie de conditiile pietei, adica prin intelegere directa cu clientii.

A doua furnizeaza gaza celorlalti consumatori, plafonul preturilor fiind stabilit de Seimas, Parlamentul lituanian, care nu permite companiilor sa ridice prea mult preturile si sa depaseasca limitele unei anumite rate a rentabilitatii.