Presedintele Traian Basescu l-a apostrofat public, marti, la finalul sedintei CSAT, pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, afirmand ca acesta are o atitudine degradanta si decredibilizeaza justitia. Seful statului a precizat ca atitudinea lui Chiuariu aduce deservicii majore Guvernului si Justitiei.

"Vreau sa fiu un presedinte care protejeaza justitia" - a explicat presedintele Basescu, precizand ca doreste sa creasca nivelul de performanta al justitiei prin independenta ei. Seful statului a reafirmat ca in cazul ministrilor anchetati de DNA, orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, instanta fiind singura care poate stabili vinovatia cuiva.

"Dosarele de la Presedintie au venit ca efect al deciziei Curtii Constitutionale, iar avizul comisiei prezidentiale in cazul solicitarilor DNA este doar consultativ" - a atras atentia Basescu. In toate dosarele pentru fostii ministri, urmarirea penala era inceputa, insa in ceea ce ii priveste pe ministrii din cabinetul Tariceanu, acestia nu au fost pusi sub urmarire penala.

In fata acuzelor venite din partea presedintelui Basescu, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca intreaga situatie este absurda, abuziva si menita sa il discrediteze. "Eu nu fac deservicii nimanui. Nu am de ce sa ma apar, pentru ca nu am fost acuzat de nimic!" - sustine Chiuariu, intr-un comunicat dat publicitatii.

Intre strategia energetica a Guvernului si planul prevazut in tratatul de aderare exista neconcordante

In declaratia de presa pe care a susutinut-o, seful statului s-a referit si la strategia energetica a Romaniei. Presedintele Basescu sustine ca stategia trebuie sa cuprinda si un capitol care sa vizeze reducerea consumului de energie.

Traian Basescu a mai afirmat ca statul trebuie sa pastreze pachetul majoritar la unitatile stategice producatoare de energie, iar procesul de privatizare in acest domeniu trebuie continuat. "Exista neconcordante intre strategia propusa de Guvern si planul prevazut in tratatul de aderare", a atras atentia seful statului, subliniind ca este necesara o corelare mai buna in acest sens.

Strategia de politica externa a Romaniei nu a fost discutata la sedinta CSAT

Presedintele Basescu a adaugat ca problemele referitoare la politica externa a Romaniei nu au fost discutate, pentru ca de la sedinta CSAT a lipsit ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Seful diplomatiei romane se afla la New York, unde participa la Adunarea Generala a ONU.