Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, crede ca inarmarea nucleara a Iranului ar destabiliza lumea si ar putea conduce la razboi. Sarkozy a declarat, marti, in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, ca "nu va exista pace in lume in cazul in care comunitatea internationala nu ia atitudine in fata proliferarii armelor nucleare", transmite Reuters.

"Daca permitem Iranului sa obtina arme nucleare, ne-am confrunta cu un risc inacceptabil pentru securitatea mondiala. Slabiciunea si renuntarea nu conduc la pace: acestea conduc la razboi", a adaugat el.

Teheranul insista insa ca programul sau nuclear are doar scopuri pasnice. Ahmadinejad a declarat inca dinainte de inceperea Adunarii Generale a ONU ca nu se va lasa afectat de tratatment neprietenos al Occidentului. "Va voi spune ce am de spus si apoi se pot ridica intrebari si voi fi fericit sa raspund", a precizat el.

Cea de a 62-a sesiune a Adunarii generale a ONU a demarat, marti, la New York, Statele Unite. Tema oficiala a acestei sesiuni anuale este lupta impotriva incalzirii climatice, dar fiecare orator va avea libertatea sa abordeze subiecte la alegere.

Iranul si programul sau nuclear va constitui cu siguranta o importanta sursa pentru alimentarea discursurilor. Sosirea lui Ahmadinejad insusi pe teritoriul american a starnit controverse in SUA, prilej pentru mai multi sefi de stat sa vorbeasca despre aceasta controversa.