Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, care ne-a pus la dispozitie documentul - cu acceptul mitropolitului -, spune ca scrisoarea Mitropolitului Nicolae Corneanu "ar putea fi o dovada ca oamenii care isi asuma trecutul pot contribui major la asanarea morala a societatii".

"Din pacate, «am fost colaborator al politiei politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, cand am fost arestat pe motivul de a fi adapostit un asa-zis «fugar» stabilit in Germania si venit in tara pentru a-si revedea familia. Eliberat, s-a crezut ca voi mai fi vizitat de alti «fugari», care astfel ar fi fost si ei prinsi.

Obligat a purta legaturi cu cei care ma vizitau, am trecut din mana in mana, de la Siguranta, apoi de la Securitate, care imi cereau note scrise si informatii, pana la Revolutia din Decembrie 1989.

Acceptarea acestei grele situatii mi-a macinat tot timpul constiinta si de aceea imediat dupa Revolutie am facut declaratii publice incepand cu ianuarie 1990, aparute prima data in ziarul «Romania libera», apoi in alte publicatii.

Asadar, n-am ce contesta, decat a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate" - fragment din scrisoarea adresata de mitropolit conducerii CNSAS.

Integral in Romania libera