Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca economiile populatiei ar trebui facute in lei. El a avertizat, totdata, ca nu sunt recomandate schimbarile frecvente ale monedei de economisire, tinand cont de valoarea costurilor asociate. Totusi, guvernatorul le-a sugerat celor care calatoresc frecvent in strainatate, sa isi tina economiile si in valuta.

"Cat o sa fiu guvernator si dupa aceea, o sa am un singur sfat: sa tineti economiile in lei. Cel mai bine este sa nu va jucati cu banii dintr-o parte in alta. Va fi din ce in ce mai impredictibil ce se intampla cu cursul. Plus ca sunt si comisioanele bancilor" - a adaugat Isarescu, citat de reporterul HotNews.ro

BNR vrea adoptarea euro in 2014

Mugur Isarescu a anuntat ca Banca Nationala mentine obiectivul privind adoptarea monedei unice europene in 2014, avansand ideea ce este posibila chiar o devansare a datei. El a afirmat ca acest lucru este posibil, in pofida raportului recent elaborat de agentia financiara Fitch Ratings care anticipeaza trecerea la euro in 2015.

Fitch Ratings a publicat, vineri, un raport potrivit caruia Romania ar putea adopta euro abia in 2015, insa acest termen este nesigur pentru ca "statul roman mai are multe conditii de indeplinit pana la convergenta reala cu Uniunea Europeana".

Creditele ipotecare in valuta, in acord cu politica BNR

In ceea ce priveste acordarea creditelor, Isarescu a reamintit ca Banca Centrala nu se opune contractarii de imprumuturi in valuta, in cazul creditelor ipotecare. "Suntem impotriva creditului de consum in euro, pentru cei care nu au nicio treaba cu castigurile in euro.

N-am o problema cu creditele ipotecare in euro, pentru ca sunt contractate pe o perioada de 30-40 de ani", a afirmat guvernatorul BNR.

Situatia economica a Romaniei poate fi mai buna decat cea din perioada interbelica

Guvernatorul Mugur Isarescu apreciaza ca situatia economica a Romaniei poate fi mai buna decat cea din perioada interbelica, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai prospere din istoria tarii,. El considera ca un rol important il va avea adoptarea monedei europene.

"O sa ne stabilim in aceasta Europa, in care suntem si am fost, dar istoric separati de altii, pe o treapta mai buna ca in perioada interbelica, pentru ca vom avea aceeasi moneda", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a facut aceste declaratii, duminica, unde a tinut un discurs cu ocazia deschiderii stagiunii de toamna a "Conferintelor Teatrului National".