Cotidianul a aflat lista completa a beneficiarilor unui cartier de vile ANL construit cu mare discretie in zona de nord a Capitalei. Printre acestia se numara membri ai protipendadei politice si financiare din anturajul fostei guvernari.

In perioada 2002-2005, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a construit un cartier de lux, alcatuit din 90 de vile, in sectorul 1, pe Strada Fabrica de Caramida nr. 1A. Zona nu a avut nici pe departe pu-blicitatea de care s-au bucurat alte complexuri rezidentiale ale ANL. Discretia ar putea fi explicata prin numele citorva dintre beneficiari.

Printre cei care au incheiat contracte cu ANL pentru o casa in Fabrica de Caramida gasim o pleiada de clienti politici ai fostei guvernari: mama deputatului PSD Miron Mitrea, pe atunci ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, finul sau - Cristian Rizea, care era sef al Agentiei pentru Tineret, Gelu Catalin Opaschi, fiul fostului consilier

prezidential Victor Opaschi, Aida Bejenaru, fosta garda de corp a lui Adrian Nastase, Elena Udrea - sotia omului de afaceri Dorin Cocos, precum si oamenii de afaceri Stefan Lucov si Adrian Petrache, aflati in anturajul lui Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase.

Aglomeratia de VIP-uri are o explicatie simpla: la vilele ANL, terenul si utilitatile sint oferite gratuit de autoritatile locale, fapt care le face mult mai ieftine decit cele cumparate la pretul pietei, iar beneficiarul are drept de folosinta asupra lor pe toata durata existentei imobilului.

Vilele din Strada Fabrica de Caramida au costat intre 60.000 si 80.000 de euro si au fost construite cu TVA zero. Adica statul, prin Ministerul Finantelor, deconta lunar firmei constructoare, Consol SA, TVA pe care aceasta o platea propriilor furnizori, in loc ca taxa sa fie platita de beneficiarii vilelor.

Cartierul ANL de pe Strada Fabrica de Caramida este situat in sectorul 1, intr-o zona selecta, cea a Parcului Bazilescu, si are vedere la lacul Grivita. Tot cartierul este incercuit cu un gard de aproape trei metri, iar singura intrare este pazita de bodyguarzi, care nu-i lasa sa intre decit pe locatari.

Casele arata impecabil, strazile sint pavate, iar in fata portilor sint parcate masini de lux. Vilele au fost construite pe credit ipotecar, proiectului nu i s-a facut publicitate aproape deloc, iar lista beneficiarilor a fost tinuta secreta.

La fel ca in toate proiectele ipotecare ale ANL, si in cazul cartierului de pe Strada Fabrica de Caramida au fost puse conditii de ierarhizare a candidatilor pentru aceste vile. Obtineau un punctaj bun cei care aveau pina in 35 de ani, nu detineau alta locuinta, erau casatoriti, aveau copii etc.

Majoritatea beneficiarilor cartierului Fabrica de Caramida nu indeplineau aceste criterii de departajare atunci cind au primit repartitiile de la ANL.

Surse care au lucrat atunci la firma constructoare, Consol SA, spun ca patronul acesteia, ing. Romeo Vilcu, si-ar fi construit pentru el doua case din cele 90, pe care ulterior le-ar fi dat „cadou“ celor care i-au facilitat contractul cu ANL.

In una dintre aceste case, la cea cu numarul 31, ar locui in prezent Viorica Mitrea, mama deputatului PSD Miron Mitrea, care intre 2000 si 2004 a condus tocmai ministerul sub autoritatea caruia se afla ANL.

Informatiile noastre sint confirmate chiar de catre Cornel Popescu, directorul ANL din acea perioada: „Da, si eu am auzit ca patronul firmei de constructii si-a construit pentru el una-doua case. Pai, construiesti 90 de case, de ce sa nu-ti faci macar una si pentru tine?“.

Intrebat daca intr-una din aceste case locuieste mama lui Miron Mitrea, Popescu a raspuns sec: „Mitrea? E posibil“.

Fostul ministru Miron Mitrea recunoaste ca mama sa locuieste intr-una dintre cele 90 de case de pe Strada Fabrica de Caramida. „Da, mama mea locuieste acolo, dar cu chirie. Ea plateste chirie celui care a cumparat casa“, a precizat Mitrea. Intrebat cui plateste mama sa chirie, fostul ministru ne-a declarat ca nu stie exact si ca nu-l intereseaza.

Casa mamei sale se afla in renovare saptamina trecuta, o echipa de muncitori lucrind la termoizolarea imobilului. Am sunat la usa si ne-a raspuns o femeie bruneta, in jur de 35 de ani, care, speriata, ne-a spus ca „doamna Mitrea nu locuieste aici, ci mai incolo“.

Insa unul dintre bodyguarzii cartierului rezidential, care cunoaste toti locatarii si masinile lor, ne-a declarat: „Absolut sigur, 100%, doamna Mitrea locuieste la numarul 31“. In listele ANL pe care le detinem noi, beneficiarul de la numarul 31 figureaza sub numele de „Mircea Viorica“, iar la telefonul indicat n-a raspuns nimeni nici dupa incercari repetate.

Despre modul in care mama sa a ajuns sa locuiasca intr-una din casele ANL si despre cum s-au facut repartitiile, ministrul Mitrea ne-a declarat: „Cartierul din Fabrica de Caramida nu a fost un program social in care casele sa fie impartite saracilor. A fost o afacere. Cine a avut bani a cumparat, cine nu, nu. Repartitiile nu le-am facut eu, ca ministru, ci conducerea ANL“.

In legatura cu aceste case, patronul firmei Consol, ing. Romeo Vilcu, ne-a declarat: „Nu este adevarat ca mi-am construit eu niste case pentru mine. Eu am avut sarcina sa construiesc pentru ANL. Iar repartitiile le-a facut conducerea ANL“.

Intrebat despre modul in care s-au respectat criteriile de departajare atunci cind s-au facut repartitiile, fostul director al ANL Cornel Popescu a pasat responsabilitatea predecesorului sau: „Cind am venit la conducerea ANL, contractul de antrepriza fusese deja semnat cu firma Consol. La fel si majoritatea repartitiilor. Fostul director Dorin Stefanescu s-a ocupat de toate acestea. Eu le-am gasit gata facute“.

Casa cu numarul 1 din cartier a fost contractata de senatorul PSD Alexandru Athanasiu, ministru al Muncii si Protectiei Sociale intre 1996 si 1999, ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului intre 2003 si 2004. „Da, am cumparat o casa prin ANL pentru ca nu aveam alta locuinta. In 2002 stateam cu chirie. Ce este ilegal?“, ne-a intrebat Athanasiu.

Casa cu numarul 2 a fost cumparata de catre Cristian Rizea, finul lui Alexandru Athanasiu. Cind a contractat casa, Rizea era directorul general al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT), care a fost pentru o perioada in subordinea directa a ministrului Educatiei, nasul sau.

Cei doi au dorit sa fie si vecini, asa ca si-au contractat primele doua case, cu o curte comuna. „Da, casa cu numarul 2 a fost a lui Cristian Rizea, dar a renuntat la ea, prin vinzare“, ne-a explicat Athanasiu.

La numarul 5 locuieste Gelu Catalin Opaschi - balerin la Opera Romana, fiul lui Victor Opaschi, in acea perioada consilier prezidential al lui Ion Iliescu. „E corect, fiul meu a contractat o casa prin ANL, pe Strada Fabrica de Caramida. E tinar si a facut un credit pentru a achita acea casa.

Cind a cumparat casa eram consilier prezidential, dar nu m-am implicat absolut deloc sa-l ajut cu ceva pentru chestia asta. Nici macar nu stiu unde e sediul ANL“, ne-a declarat Victor Opaschi. Intrebat cum a reusit fiul sau sa faca in 2001 un credit de 60.000 de euro dintr-o leafa de balerin la Opera Romana, tatal sau nu a putut sa ne dea nici un raspuns.

integral in Cotidianul