Rezultatele finale ale scrutinului din Ucraina intarzie sa apara, insa se prefigureaza victoria Partidului Regiunilor, condus de actualul premier, Viktor Ianukovici.

Potrivit corespondentului RRA in Ucraina, citat de Agentia Rador, situatia nu s-a schimbat nici marti dimineata. Partidul regiunilor conduce cu 34,2%, urmat de cele doua formatiuni pro-occidentale - Blocul Iuliei Timosenko si Blocul proprezidential Ucraina Noastra - Autoapararea Populara, cu 30,8, respectiv 14,27%.

  • Citeste si: Opiniile politologilor ucrainieni privind alegerile legislative

    Acestea din urma raman si principalele candidate la formarea majoritatii parlamentare si a guvernului.

    Premierul Viktor Ianukovici a declarat, deja, ca, in calitate de invingator al alegerilor, partidul sau va incepe negocierile pentru constituirea unei majoritati a tuturor fortelor pragmatice.

    Intarzierea numaratorii in cateva regiuni din estul si sudul Ucrainei, fieful Partidului Regiunilor, l-a determinat pe presedintele Iuscenko sa ordone o ancheta si sa avertizeze impotriva eventualelor tentative de falsificare, iar Blocul Iuliei Timosenko a acuzat pe fata Partidul Regiunilor de incercarea de a frauda alegerile in aceste regiuni.

    Si Comisia Electorala Centrala vorbeste de sabotarea procesului de predare a proceselor verbale in regiunile Dnepopetrovsk, Donetk si Cerkask.

    Iulia Timosenko, cea care a mai fost premier si acum doi ani, fiind, insa, demisa de Viktor Iuscenko, si-a anuntat duminica intentia de a-i cere presedintelui sa formeze un guvern "portocaliu" pro-occidental. In acelasi timp, presedintele ucrainean spera, in urma alegerilor, intr-o alianta cu Blocul Iulia Timosenko, formatiunea aliatei sale din timpul "Revolutiei portocalii" din 2004.

    37 de milioane de ucraineni au fost asteptati sa voteze duminica, in cadrul alegerilor parlamentare anticipate, declansate dupa mai multe crize politice la Kiev care i-au spulberat Ucrainei reputatia de tanara democratie pe care si-o castigase in ultimii ani, scrie presa internationala.