Fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta din aceasta vara vor primi despagubiri din partea statului in valoare de 750 de lei pentru un hectar de porumb si 700 de lei pentru un hectar de floarea-soarelui, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Despagubirile se acorda pentru culturile de porumb si floarea-soarelui insamantate in toamna anului 2006 si in primavara anului 2007.

Potrivit unei hotarari adoptate in sedinta de joi a Executivului, despagubirile se acorda producatorilor din judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea.

Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene trebuie sa depuna la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale documentele privind constatarea pagubelor produse de calamitati naturale, pana la 30 noiembrie.

In Romania, seceta a afectat peste 60% din culturile agricole infiintate in toamna anului 2006. Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despagubiri.

Astfel, fermierii pot primi despagubiri in valoare de 600 de lei pentru un hectar de rapita si pana la 750 de lei pentru hectarul de grau si de secara. Nivelul maxim al despagubirilor va fi de aproximativ 70 % din valoarea cheltuielilor efectuate pana la declararea starii de calamitate.

Pentru a beneficia de acesti bani, fermierii trebuie sa depuna la Directia Agricola Judeteana un dosar care sa cuprinda si documente fiscale care sa justifice cheltuielile facute pentru culturi, insa sunt eligibile doar cele efectuate pana la "data producerii fenomenului". Potrivit legii, producatorul poate solicita despagubiri doar pentru culturile asigurate in prealabil.