Camera Deputatilor a votat, marti, o modificare la legea referendumului cu tinta directa Traian Basescu. Amendamentul depus de deputatul PSD Eugen Nicolicea care prevede ca nu se pot organiza alegeri in aceeeasi zi in care se desfasoara un referendum propus de presedinte a fost adoptat cu 164 de voturi pentru, 55 impotriva si 2 abtineri.

PD va contesta la Curtea Constitutionala modificarea Legii referendumului, care nu permite organizarea in aceeasi zi a referendumului national cu alegerile parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare.

Modificarea permite Guvernului sa amane alegerile europarlamentare in cazul in care presedintele Traian Basescu intentioneaza ca in aceeasi zi sa organizeze un referendum pe tema votului uninominal.

Legea referendumului a suferit mai multe modificari in perioada februarie - martie, chiar in etapele premergatoare demiterii presedintelui Traian Basescu. Deputatii PSD, PNL, PRM si PC au schimbat articole din lege astfel incat, in cazul in care presedintele doreste sa initieze un referendum pe diferite teme, data la care aceasta va avea loc trebuia stabilita de guvern.

PD a sesizat la vremea respectiva Curtea Constitutionala, care a dat castig de cauza presedintelui si a impus Parlamentului prevederea ca seful statului are dreptul sa stabileasca data unui referendum.

Comisia juridica a revenit asupra legii, mai exact asupra articolelor pe care Curtea Constitutionala le-a considerat neconstitutionale si a modificat din nou textul. De aceasta data, deputatii juristi au folosit alta tactica: incercand sa evite o eventuala noua respingere din partea Curtii Constitutionale, au reformulat un simplu articol al actului normativ.

Mai exact, sub pretextul de a nu deranja demersul presedintelui, deputatii ii lasa dreptul acestuia de a organiza un referendum la orice data doreste, dar, in acelasi timp, permite Guvernului sa amane orice tip de alegeri pana dupa desfasurarea referendumului.

Scopul real al acestei noi modificari este inlaturarea posibilitatii ca Basescu sa poata organiza un referendum exact in ziua alegerilor pentru PE.

Pe 28 august, presedintele Traian Basescu a declarat la Costinesti, ca va declansa referendum in aceeasi zi cu europarlamentarele - 25 noiembrie - pentru introducerea uninominalului, daca legea nu va fi adoptata de Parlament cu 30 de zile inainte de data scrutinului.