« Va confirmam ca in acest moment este in derulare un proces de notificare formala a autoritatilor de Concurenta de la Bruxelles, ale UE. Este obligatia avocatilor si politica companiei sa nu discute pe marginea acestor informatii sensibile de piata sensibile cat timp procesul de aprobare este in curs.

Tot ce putem spune este ca nu avem nici un motiv sa ne asteptam ca autoritatile UE de competenta carora este acest caz, sa nu aprobe aceasta tranzactie in conformitate cu practica uzuala pentru astfel de situatii» , au transmis pentru HotNews.ro reprezentantii Rompetrol.

Acest raspuns vine la mai bine de o luna de la declaratia presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, potrivit careia nu va incasa intreaga suma din tranzactie decat dupa obtinerea avizului Comisiei Europene.

« O parte din bani s-au incasat, iar restul va fi transferat dupa primirea avizului Comisiei Europene, estimat sa fie acordat intr-un interval cuprins intre 45 si 60 de zile”, a declarat Dinu Patriciu, la un seminar pe teme energetice, citat de « Gandul », in data de 7 septembrie.

In mod paradoxal, reprezentantii Directoratului pentru concurenta al Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca nu au nici o notificare de la aceste companii. In acelasi timp, acestia au mai transmis: « conform regulamentului UE legat de concentrarile cu dimensiune europeana ...

acestea nu pot fi implementate fie inaintea notificarii sau inainte de a fi declarate compatibile cu piata comuna”.

Carmen Peli, de la casa de avocatura Nestor&Nestor a declarat pentru The Money Channel: „Rompetrol nu poate fi dirijat de KazMunaiGaz pana cand nu se preia aceasta tranzactie, nu poate primi membri in Consiliul de conducere al companiei, nu poate sa stabileasca bugetul pe venituri si cheltuieli, planul de afaceri, de investitii, nu poate lua nicio decizie strategica.

In ultima perioada companiile dau foarte mare importanta acestor reguli pentru ca sanctiunile pentru implementarea tranzactiei fara aprobarea Comisiei sunt foarte grave de 10% din cifra de afaceri a grupului”.

Asadar, dupa informatiile disponibile pana in prezent, contractul Rompetrol-KazMunaiGaz nu poate intra deocamdata in vigoare. In plus, potrivit propriilor declaratii dar si ale reprezentantilor Comisiei Europene, Dinu Patriciu nu poate incasa intreaga suma aferenta tranzactiei.

Sanctiunile prevazute de regulamentul european in domeniul concurentei sunt extrem de usturatoare. Pentru nerespectarea obligatiei de notificare acest regulament prevede amenzi care pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a companiei.

Textul integral al Regulamentului european in domeniul concurentei poate fi consultat aici

Nota: Omul de afaceri Dinu Patriciu nu a putut fi contactat pana la momentul publicarii materialului pentru a comenta informatiile. Punctul sau de vedere va fi publicat indata ce va fi disponibil.