Foto: AP

Fostul vicepresedinte american Al Gore si Comisia interguvernamentala a Natiunilor Unite pentru schimbari climatice au castigat Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2007, a anuntat Comitetul Nobel norvegian.

Conform comunicatului prezentat la Oslo, Gore si expertii ONU au fost recompensati pentru eforturile lor de popularizare a informatiilor privind schimbarile climatice.

Presedintele Comitetului Nobel norvegian, Ole Danbolt Mjoes, a afirmat ca laureatii din acest an sunt rasplatiti pentru "eforturile de colectare si difuzare a informatiilor cu privire la schimbarile climaterice provocate de om si pentru punerea bazelor in vederea adoptarii masurilor necesare luptei impotriva schimbarilor climatice".

La ceremonia care va avea loc pe 10 decembrie, castigatorii Premiului Nobel pentru Pace vor primi fiecare o diploma, o medalie de aur si jumatate din cecul in valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro).

Fost vicepresedinte al Statelor Unite in timpul mandatului lui Bill Clinton, democratul Al Gore a candidat la alegerile pentru Casa Alba in anul 2000, insa a pierdut in fata lui George W. Bush. Casa Alba a afirmat vineri, prin vocea purtatorului de cuvant Tony Fratto, ca este "fericita" ca Premiul Nobel a fost acordat lui Gore si expertilor ONU.

Gore este autorul documentarului "Un adevar incomod" prin care trage un semnal de alarma cu privire la incalzirea planetei, filmul fiind recompensat cu numeroase premii. El s-a declarat "onorat" de primirea distinctiei oferite de Comitetul Nobel.

Comisia interguvernamentala a ONU privind schimbarile climatice a fost infiintata in 1988 si cuprinde peste 2500 de experti din zeci de tari. Seful sau este Rajendra Pachauri. Rapoartele Comisiei sunt considerate printre cele mai competente in ceea ce privesc problemele de mediu, schimbarile climatice sau transformarile operate de om asupra mediului.