Pretul petrolului a atins luni un nivel record de 84,22 dolari/baril, iar analistii afirma ca tensiunile dintre Turcia si Irak, deprecierea monedei americane si ingrijorarile legate de rezervele pentru sezonul de iarna sunt principalele motive ale cresterii, informeaza Reuters.

Pretul titeiului a crescut saptamana trecuta patru zile la rand, iar vineri a inregistrat un record dupa amenintarile Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) la adresa Turciei. Pretul titeiului Brent, tranzactionat pe piata londoneza, a scazut la 80,38 dolari/baril.

Pretul petrolului a crescut constant de la jumatatea lunii august, din cauza ingrijorarilor privind rezervele pentru iarna si deprecierea dolarului. Desi moneda americana a inceput sa-si revina treptat, analistii considera ca ea ramane principalul factor de influenta asupra preturilor la petrol.

Pe de alta parte, guvernul turc a cerut aprobarea Parlamentului pentru declansarea unei operatiuni militare impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului. SUA au cerut duminica Ankarei sa amane orice actiune in forta.

Exporturile de petrol din nordul Irakului spre Marea Mediterana, prin Turcia, au fost aproape inexistente incepand cu anul 2003, din cauza sabotajelor, insa comertul a revenit recent la un nivel regulat.