Expertiza in dosarul "Flota", in care este inculpat si presedintele Traian Basescu, este una favorabila acuzatilor, a anuntat agentia Newsin, citand invinuiti din acest dosar.

Potrivit informatiilor, unii dintre invinuiti au fost chemati la Departamentul National Anticoruptie in 8 octombrie unde li s-a adus la cunostinta ca rezultatele expertizei nu indica vreun prejudiciu adus statului din vanzarea navelor.

Purtatorul de cuvant al DNA a declarat ca nu cunoaste concluziile expertizei si ca dosarul se afla la procurorul care se ocupa de caz.

Surse din cadrul DNA au declarat pentru Newsin ca rezultatul celei de-a treia expertize le contrazice pe primele doua, efectuate de fostul Parchet National Anticoruptie si exista posibilitatea ca procurorii sa solicite o noua expertiza.

Expertiza financiara dispusa de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in dosarul "Flota" a fost finalizata in 24 septembrie, costul ei fiind de aproximativ 140.000 de lei.

In dosarul "Flota", procurorii incearca sa stabileasca modalitatea in care flota romaneasca a pierdut, in perioada aprilie 1991-august 2000, 16 nave maritime si mineraliere de mare capacitate.

Paguba produsa statului roman a fost de peste 11.000 miliarde de lei, iar procurorii acuza pe cei 80 de inculpati ca ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia.

In dosarul "Flota" au fost cercetate initial 136 de persoane, 80 fiind deferite justitiei, in august 2004, iar pentru alte 51 procurorii au separat faptele.

Printre cei trimisi in judecata pentru comiterea unor fapte penale "in legatura directa cu modul defectuos in care si-au exercitat, cu stiinta, atributiile de serviciu" sunt fostii ministri ai tansporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sirbu, fostii secretari de stat Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea.

Procurorii DNA au separat in 2005 faptele lui Traian Basescu de cele ale restului de inculpati, motivandu-se ca seful statului beneficiaza de imunitate.

Potrivit articolului 84 din Constitutie, presedintele beneficiaza de imunitate la fel ca deputatii si senatorii, care pot fi urmariti penal pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau opiniile politice exprimate. Seful statului poate fi cercetat pentru inalta tradare, infractiune care nu se regaseste in legea penala.