Traian Basescu, care se obisnuise sa conduca detasat in sondajele ultimilor ani, este cotat acum cu 51,5% la incredere, diferenta dintre el si Mircea Geoana fiind de doar 0,6%.

In cercetarea Data Media, Gigi Becali, cel care aparea in mai toate sondajele pe locul doi al increderii in personalitatile publice, imediat dupa Traian Basescu, este acum cotat cu 26,8% pareri favorabile.

Mai exact, Becali este pe locul 13, mult dupa Bogdan Olteanu (42,3%), Teodor Melescanu (34,9%) sau Titus Corlatean (29,5%).

Nici macar directorul general al Institutului Pro, Bogdan Teodorescu, nu-si explica cota de incredere la care a ajuns, peste noapte, liderul PSD, Mircea Geoana.

„Eu nu-mi explic in nici un fel aceasta crestere. E un rezultat care ma uimeste, dar o iau ca atare. Mie nu mi se pare normal sa creasca atita, dar asta e opinia mea“, spune Bogdan Teodorescu, beneficiarul sondajului.

Teodorescu mai spune ca trebuie urmarite si cercetarile viitoare pentru a se putea confirma evolutia ascendenta spectaculoasa a liderului PSD.

Pina una-alta, sondajul prezent poate fi comparat cu cercetarile recente ale altor institute. In sondajul IMAS din luna august, liderul PSD are o cota de incredere de numai 20%. Diferenta este de peste 30 de procente.

Doru Petruti, director IMAS, este sceptic cu privire la exactitatea masuratorii celor de la Data Media. „Procentul domnului Geoana mi se pare destul de mare. In plus, chiar in ciuda intrebarii din studiul Data Media care se refera la favorabilitate, cred ca ordinea personalitatilor ar fi trebuit sa fie aceeasi ca in sondajele care masoara increderea“, afirma Petruti.

Sociologul Mircea Kivu spune ca intrebarea clasica referitoare la increderea in personalitatile politice este formulata altfel in cercetarea Data Media, „astfel ca de aici ar mai putea veni o diferenta“. „Oricum, mi se pare ciudata aceasta cifra de 50,9%“, spune Kivu.

Melania Bortun, din echipa de conducere a Data Media, afirma ca a fost masurata „favorabilitatea, nu credibilitatea“. „In ceea ce priveste procentele PSD, nu sint comparabile datele cu cele ale IMAS-ului. Sint multe lucruri aberante acolo. PSD avea 17% in IMAS, dar avea si 24% intr-un CURS facut la inceputul lunii septembrie.

Probabil ca motiunea de cenzura a contat“, sustine Melania Bortun, care pare sa nu stie ca sondajul pe care l-a realizat a fost efectuat inainte de motiunea de cenzura.

PSD obtine in sondajul Data Media un scor nesperat de bun. Social democratii sint cotati cu 26,7% in intentia de vot pentru Parlamentul European.

Diferenta dintre PSD si PD nu este foarte mare, democratii avind 32,8%. Pe locurile urmatoare: PNL - 17,7%, PRM - 6,3%, UDMR - 5% si PNG - 3,5%. Despre aceste rezultate s-a vorbit si in sedinta de luni dupa-amiaza a deputatilor PSD.

Integral in Cotidianul