Guvernul si-a asumat legea votului uninominal dupa ce a acceptat mai multe amendamente venite de la PSD, printre care alegerea uninominala a presedintiilor de consilii judetene, scrie Romania Libera.

Partidul Democrat a anuntat ca va ataca acest amendament, noteaza Cotidianul.

Basescu mult mai radical a anuntat ca nu va promulga legea deorece i se pare lacunara, informeaza Adevarul .

Totusi nici proiectul lui Basescu nu satisface cerintele APD, afirma Gandul. Ca de obicei unitatatea politica a PSD a iesit din nou putin botita, sustine EvZ.

Guvernul si asumat raspunderea pe amendamentele PSD

In fata unei sali pe jumatate goale, din care au lipsit reprezentantii PD si PLD, plus chiulangiii de rigoare, si cu intarziere de o ora, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a asumat, in numele Guvernului, raspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal.

Inainte de prezentarea proiectului de lege in fata camerelor reunite, Cabinetul Tariceanu s-a reunit in sedinta pentru a discuta cele aproape o suta de amendamente formulate de parlamentari.

Au fost acceptate 24, dintre care cel mai important este de departe cel formulat de "alesii" PSD, potrivit caruia nu doar senatorii si deputatii vor fi alesi printr-un sistem de vot mixt, prin compensare si intr-un singur tur de scrutin, ci si presedintii de consilii judetene.

Odata admisa aceasta modificare, Guvernul modifica practic, prin asumarea raspunderii, nu mai putin de patru legi: Legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Legea administratiei publice locale, Legea privind statutul alesilor locali si Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

Dincolo de acest fapt, mai importanta este insa miza amendamentului acceptat de Guvern: o mana intinsa baronilor PSD.

In conditiile unui vot uninominal, acestora le-ar creste considerabil sansele de a fi alesi, atat din perspectiva notorietatii pe plan local de care se bucura, dar si din punctul de vedere al situatiei financiare infloritoare care le-ar permite nu doar finantarea unor campanii electorale, ci chiar "influentarea" electoratului.

Romania Libera

PD ataca

„Analizam posibilitatea de a contesta la Curtea Constitutionala amendamentul privind alegerea prin vot uninominal a presedintilor Consiliilor Judetene“, a declarat ieri-seara liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu.

El si-a sustinut pozitia spunind ca, „in Constitutie, presedintele Consiliului Judetean nu este trecut ca fiind reprezentantul unei autoritati a administratiei locale si, cum doar acesti reprezentanti pot fi alesi prin vot uninominal, ceea ce vrea Guvernul este neconstitutional“.

Argumentul lui Radulescu este sustinut si de Sergiu Andon (PC), presedintele Comisiei juridice de la Camera. Cei doi sint contrazisi insa de juristii din PNL. „Art. 22, alin. 2 din Constitutie, care prevede ca «Consiliul Judetean este ales si functioneaza in conditiile legii», da dreptul ca prin lege sa se decida asupra modului in care este ales presedintele de Consiliu Judetean.

Practic, in acest caz, Constitutia lasa totul pe seama legiuitorului“, ne-a declarat senatorul Norica Nicolai. PD poate contesta legea numai in situatia in care in termen de trei zile asumarea nu este atacata printr-o motiune de cenzura.

Cotidianul

Legea pentru uninominal, asumata de Guvern, este facuta pentru a pacali poporul roman

Presedintele Traian Basescu a anutat in aceasta seara ca nu va promulga legea votului uninominal decat, eventual, dupa 25 noiembrie, pentru ca legea - in forma pe care si-a asumat-o Guvernul - are lacune majore si nu raspunde necesitatii de reformare a clasei politice rominesti.

"Legea pe care care si-a asumat-o astazi Guvernul, privind uninominalul, are lacune profunde si a fost facuta pentru a pacali poporul roman", a spus preesdintele Basescu.

Adevarul .

Prodemocratia il critica pe Basescu

Avertismentul asupra uninominalului a venit, ieri, de la fostul presedinte al Asociatiei Pro Democratia Cristian Parvulescu.

Acesta a explicat ca, daca se adopta sistemul majoritar propus de seful statului, exista riscul ca partide votate intr-o proportie importanta de electorat, sa nu fie reprezentate in Parlament, doar pentru ca in colegiile uninominale nu au obtinut peste 50% plus unu din voturi.

El a amintit de situatia „absolut incredibila” aparuta la alegerile din Canada, din 1926, cand Partidul Conservator a obtinut 42% din voturi, dar nu a primit niciun fotoliu in Parlament. Motivul: partidul nu a avut in niciun colegiu electoral peste 50 la suta.

La aceleasi alegeri, Partidul Muncitoresc Progresist a castigat 41 de mandate cu doar 19,5 la suta din voturile exprimate. „Un astfel de efect pervers poate sa apara si in Romania la primele alegeri, unde comportamentul alegatorilor este unul proportional“, a avertizat Parvulescu.

Fostul sef al Pro Democratia a atras atentia asupra importantei covarsitoare pe care o are delimitarea colegiilor electorale, in cazul sistemului uninominal majoritar sustinut de presedinte. Asta pentru ca partidul aflat la guvernare poate delimita colegiile in functie de ponderea si influenta pe care formatiunea respectiva o are in diverse regiuni ale tarii.

Prin urmare, in acele colegii partidul de guvernamant are sanse maxime sa obtina peste 50% si sa-si trimita oameni in Legislativ.

Gandul

Iliescu si Geoana pe pozitii opose

Din nou, Mircea Geoana si Ion Iliescu se afla pe pozitii divergente in privinta unui proiect asumat de PSD. Dupa ce s-a opus depunerii motiunii de cenzura, Iliescu se opune acum si votului uninominal. Presedintele de onoare al PSD s-a declarat un adversar al votului uninominal in scrutin majoritar cu doua tururi.

Desi acest tip de vot reprezinta un proiect asumat de PSD, Ion Iliescu a indemnat ieri la „boicotarea referendumului”. „Eu, personal, nu voi vota la referendum, si indemn chiar la boicotarea acestuia”, a declarat Iliescu, citat de Mediafax.

De cate ori a avut ocazia, el a criticat votul uninominal pe motiv ca „destructureaza clasa politica”. Inca din 2005, cand PSD a depus in parlament propunerea legislativa privind votul uninominal, Iliescu si-a exprimat dezacordul.

„S-ar putea atunci sa ne trezim cu oameni cu parale multe si cap putin sau cu un fotbalist in voga ori o fata ce arata bine, care sa castige voturile”, argumenta presedintele de onoare al PSD.

EvZ