Guvernul laburist de la Londra a lansat o furtuna pe scena politica din Marea Britanie dupa ce “a uitat” sa numere 300.000 de straini care lucreaza pe teritoriul tarii.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii si al Pensiilor, Peter Hain, a fost nevoit sa recunoasca, luni, ca numarul imigrantilor care au lucrat, in ultimii 10 ani, in aceasta tara este cu 300.000 mai mare decat se estimase initial.

Guvernul anuntase, anterior, ca numarul strainilor veniti sa munceasca in Marea Britanie in ultimii 10 ani ar fi de 800.000. Numarul real, anuntat de Peter Hain, atinge, insa, 1,1 milioane de persoane, cu peste o treime mai mult decat se estimase initial.

Reactiile nu au intarziat sa apara. Liderul opozitiei conservatoare din Marea Britanie, David Cameron, a cerut o strategie coerenta care, spune el, sa aduca imigratia la un nivel pe care insularii sa il poata sustine.

"Nivelul actual al imigratiei ar trebui sa fie sensibil mai mic" - a afirmat liderul opozitiei conservatoare, care vrea ca accesul pe piata muncii sa fie in continuare restrictionat, asa cum s-a intamplat cu Romania si Bulgaria.

Presa britanica scria, saptamana trecuta, ca in urmatoarele zile se asteapta o declaratie a Ministerului Imigratiei, referitoare la mentinerea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii.

Muncitorii necalificati din Romania si Bulgaria vor putea sa lucreze in Marea Britanie numai in cadrul unor programe speciale, pentru agricultura sezoniera sau industria de procesare a alimentelor.

Guvernul de la Londra a limitat la 20.000 numarul muncitorilor slab calificati care vin anual din Romania si Bulgaria. Decizia a fost luata dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana.