Credit Europe Bank acorda, incepand cu data de 1 noiembrie intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor) finantari si in franci elvetiei pentru creditele de investitii Ipotecar IMM, Transport IMM si Invest IMM, a anuntat luni banca. Masura se adreseaza micilor intreprinzatori si companiilor cu cifre de afaceri mai mici.

Pe piata bancara din Romania, Credit Europe Bank detine in prezent o cota de piata de 1,5% in functie de active, iar pana la finele anului, conducerea si-a propus atingerea unei cote de piata de circa 1,9%.

“Consideram ca prin aceasta noua initiativa, raspundem nevoilor micilor intreprinzatori de a avea acces la produse de creditare mai ieftine, oferindu-le totodata posibilitatea de finantare si companiilor cu cifre de afaceri mai mici, dar cu potential de dezvoltare.

In plus, clientii pot beneficia de dobanzi promotionale, fixe, incepand cu 4,5%, pentru o perioada de pana la 1 an”, a declarat Cemal Yildirim, vice presedinte adjunct - divizia IMM, Credit Europe Bank Romania.

Ipotecar IMM este un credit de investitii, destinat finantarii achizitiei de: sedii de firma, spatii de birouri, puncte de lucru, spatii de depozitare, spatii comerciale si de productie, terenuri, etc. Produsul ofera posibilitatea finantarii de pana la 100% a bunului imobil achizitionat, pe o perioada de pana la 15 ani, fara sa existe o suma maxima a creditului.

Transport IMM ofera finantare pentu autovehicule si vehicule comerciale noi si second-hand, din tara si din strainatate, cu un avans incepand cu 0% si maturitate de pana la 7 ani.

Invest IMM este un credit de investitii ce ofera posibilitatea finantarii de pana la 100% din valoarea investitiei, pe o perioada de maxim 7 ani si perioada de gratie de pana la 9 luni.

Potrivit NewIn, actionarul majoritar al Credit Europe Bank - fosta Finansbank Romania, este Fiba International Holding NV, parte a grupului financiar turc Fiba, care detine 89,80% din actiunile bancii.

La sfarsitul lunii martie 2007, portofoliul de credite al Credit Europe Bank a ajuns la 530 milioane euro, in conditiile in care activele erau de 815 milioane euro, potrivit oficialilor bancii. La finalul anului trecut, imprumuturile acordate de banca insumau 447 milioane euro.

In prezent, Credit Europe Bank are o cota de piata de 1,5% dupa active, iar presedintele bancii vede o crestere a acesteia in perioada urmatoare cu circa 0,1% pe trimestru, astfel incat pana la sfarsitul acestui an, banca sa controleze circa 1,8-1,9% din piata bancara romaneasca. Pentru 2008, presedintele bancii, Tamer Ozatakul, ia in calcul o cota de 2,3-2,5%, iar pentru 2009 chiar de 3-4%.

La sfarsitul lunii august, Credit Europe Bank a primit aprobare din partea bancii centrale pentru normele interne de creditare, care permit un grad maxim de indatorare de 65% din veniturile clientilor persoane fizice.