Compania austriaca OMV Aktiengesellschaft si-a extins activitatea de explorare si productie prin intrarea in regiunea Kurdistan din Irak. Pe 6 noiembrie, OMV Petroleum Exploration GmbH, filiala a OMV, a semnat, in calitate de operator, contracte de productie comuna pentru doua blocuri de explorare cu Guvernul Regional al Kurdistanului.

Cele doua blocuri, Mala Omar si Shorish, acopera aproximativ 800 km2 si sunt localizate in apropiere de Erbil, capitala regiunii Kurdistan din Irak, se arata intr-un comunicat de presa.

Expertii considera ca ambele blocuri ofera un potential important pentru mari descoperiri petroliere.

Helmut Langanger, membru al Comitetului Executiv al OMV, responsabil cu activitatea de explorare si productie, a declarat: „Intrarea in regiunea Kurdistan din Irak este in concordanta cu strategia noastra si ne consolideaza substantial pozitia in regiunile cheie din Orientul Mijlociu.

Consideram ca sansa unor descoperiri in zonele de explorare este foarte mare si asteptam cu nerabdare sa ne consolidam portofoliul de explorare.”

Lucrarile la cele doua blocuri de explorare vor incepe in anul 2008 prin achizitia unui sistem de studiu seismic 2D, urmata de forarea in urmatorii trei ani a cate unui put in fiecare dintre cele doua blocuri.

OMV detine un portofoliu international de explorare si productie in 20 tari, organizat in jurul a sase regiuni cheie - Europa Centrala si de Est, Africa de Nord, nord-vestul Europei, Orientul Mijlociu, Australia/Noua Zeelanda si Rusia/regiunea Marii Caspice.

Volumul zilnic de productie al OMV este de aproximativ 322.000 bep/zi, iar la sfarsitul anului 2006 rezervele companiei au fost de aproximativ 1,3 miliarde bep.

OMV, care este grup lider in industria de petrol si gaze din Europa Centrala, este si actionarul majoritar al companiei Petrom.