Ceremoniile pentru comemorarea fostului lider palestinian, Yasser Arafat au fost marcate luni de sangeroase confruntari intre gruparile rivale Fatah si Hamas. Cel putin noua palestinieni au fost ucisi si alti 100 au fost raniti in timpul violentelor, relateaza agentia Rador, care precizeaza ca bilantul nu a fost insa confirmat oficial.

In orasul Gaza, militiile gruparii radicale islamiste Hamas au deschis focul asupra membrilor Fatah, care au participat la comemorarea a trei ani de la moartea raisului Arafat.

Este prima mare manifestatie de acest gen in Fasia Gaza, la care au participar membrii gruparii Fatah, aflata in subordinea presedintelui Mahmud Abbas, dupa ce in luna iunie Hamas a preluat prin violenta controlul in zona.

Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Yasser Arafat a murit in data de 11 noiembrie 2004, la varsta de 75 de ani, in spitalul Percy de Clamart din Franta. Trupul sau a fost inmormantat in Moscheea din Ramallah, unde autoritatile palestiniene au inaugurat duminica un mausoleu in memoria sa.