Secretariatul General al Guvernului a pregatit o ordonanta de urgenta care prevede majorarea pragului pentru achizitii directe de produse sau servicii de la 15.000 de euro la 50.000 si de la 40.000 de euro la 100.000 de euro pentru fiecare achizitie de lucrari.

Proiectul de ordonanta de urgenta, obtinut de HotNews, propune modificarea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, in conditiile in care pe agenda guvernului trebuia sa intre un alt proiect, propus de ANRMAP, avand aceeasi tema.

"Autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a:

a) 50.000 euro, pentru fiecare achizitie de produse sau de servicii;

b) 100.000 euro, pentru fiecare achizitie de lucrari", se arata in proiectul semnat de secretarul general al Guvernului, Daniela Nicoleta Andreescu.

Proiectul SGG nu reglementeaza insa un lucru esential: transformarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor in ordonator principal de credite, in conditiile in care, in prezent, finantarea CNSC este asigurata de Secretariat, care este ordonator principal.

In proiectul ANRMAP, aflat in dezbatere publica din luna aprilie, se prevede, la art. 290, faptul ca CNSC "are personalitate juridica, iar incepand cu data de 1 iulie finantarea si cheltuielile curente si de capital ale Consiliului se asigura de la bugetul de stat, presedintele acestuia avand calitatea de ordonator principal de credite".

Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, a declarat, pentru HotNews.ro, ca a aflat din presa de existenta acestui proiect propus de SGG.

"Noi avem un proiect aflat in dezbatere publica din 29 aprilie, este un proiect agreat de reprezentantii Comisiei Europene, este rezultatul a mai bine de patru luni de dezbateri si are in momentul de fata avizul majoritatii ministrilor", a afirmat ea.

"In plus, conform ordonantei 74/2005, ANRMAP este singura institutie de reglementare in acest domeniu si nu si-ar mai justifica existenta daca alte institutii ar avea astfel de proiecte", a adaugat Cristina Traila.

Proiectul ANRMAP nu include cresterea pragurilor pentru achizitie directa. Ca numitor comun, cele doua proiecte avand totusi in comun prevederea referitoare la reducerea posibilitatii de prelungire a procedurilor de achizitii din cauza contestatiilor.