Alegerile prezidentiale din SUA, de la 8 noiembrie, vor fi castigate de candidata democrata Hillary Clinton, potrivit unui model al Moody's Analytics care a prezis corect rezultatele ultimelor opt alegeri, citeaza Agerpres.

Potrivit Reuters, modelul utilizeaza o combinatie de situatii economice la nivel de stat cu istorie politica si nu a dat gres din 1980, cand republicanul Ronald Reagan l-a invins pe democratul Jimmy Carter.

In cursa actuala, Clinton este favorita datorita pretului redus al benzinei si procentului ridicat de apreciere in randul electoratului a presedintelui in exercitiu, Barack Obama. Acesta nu a mai avut cote atat de ridicate de aprobare din primul sau an la Casa Alba, 2009.

Rezultatul anuntat marti reprezinta ultima actualizare a modelului: Clinton va obtine 332 de voturi in colegiul electoral, iar republicanul Donald Trump 206. Daca se va dovedi corect, va fi pentru prima oara de la alegerea presedintelui George Bush senior, in 1988, cand unul din cele doua mari partide din SUA castiga alegerile prezidentiale de trei ori consecutiv.