HotNews.ro a actualizat informatiile referitoare la culoarea politica a fiecarui colegiu din Romania. De la alegerile din 2008 si pana in prezent zeci de senatori si deputati au schimbat sau au parasit partidele care i-a adus in parlament. Scopul realizarii acestor harti este de a oferi cititorilor o situatie cat mai exacta, adusa la zi, cu distributia a numarului de colegii detinute de fiecare partid inainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a consulta si HARTILE tuturor candidatilor inscrisi in campania electorala din 2012

Hartile contin si informatii legate de prezenta fiecarui parlamentar la votul electronic precum si procentul de voturi dat de parlamentar impotriva pozitiei partidului dinc are face parte.

Hartile realizate de HotNews.ro contin informatiile actualizate despre parlamentari pana la mijlocul lunii octombrie si vor sa redea o imagine a situatiei politice inainte de campania electorala, inainte de miscarile din interiorul partidelor si candidaturile unor politicieni pe listele altor partide decat cele din care au facut parte pana in prezent.

  • Click pe colegiile uninominale de pe harta pentru detalii despre parlamentari.
  • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii.

Camera Deputatilor - legislatura 2008-2012 (oct. 2012)

Vezi Harta in ArcGIS.com

Harta de fundal © Bing Maps Road - Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Senat - legislatura 2008-2012 (oct. 2012)

Vezi Harta in ArcGIS.com

Harta de fundal © Bing Maps Road - Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Nota: Harta prezinta fiecare parlamentar si apartenenta sa la un grup parlamentar (PSD, PNL, PDL, UNPR, Independent), nu neaparat si formatiunea politica din care face parte. Este prezentat ultimul grup parlamentar din care face parte sau in care a activat deputatul/senatorul pana la momentul incetarii mandatului.

Despre datele folosite

Informatiile de pe harti au la baza datele publicate pe site-ul PoliticalColours.ro - Proiect al TheSponge.eu

PoliticalColours.ro a fost realizat de un grup de un grup de programatori, jurnalisti si cercetatori romani care sustin conceptul de date deschise - Open Data si a castigat premiul I in cadrul Open Media Challenge initiat de catre Sponge Media Innovation Lab.

Folosirea si descarcarea datelor este libera cu respectarea licentei Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License - Datele sunt distribuite sub licenta CC BY-SA 3.0.

Descarcati de aici baza de date cu parlamentarii din Camera Deputatilor.

Descarcati de aici baza de date cu parlamentarii din Senat.

Despre Open Data

Potrivit Comisiei Europene, "datele deschise sunt informatii de interes general care pot fi folosite in mod liber, reutilizate si redistribuite de catre oricine - fie gratuit, fie contra unui cost marginal".

Juristul Bogdan Manolea definea conceptul de "Open Data" la consultarile publice de la Ministerul Justitiei cu privire la "Planul national de actiune pentru implementarea angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa":

"Datele publice deschise reprezinta toate datele produse de institutiile publice sau finantate din bani publici ce vor fi puse la dispozitia cetatenilor in format deschis, primar, accesibil, reutilizabil, sub o licenta deschisa si la costul marginal al diseminarii."