Primăria Sectorului 4 a cheltuit, în 2018, 2,7 milioane lei pentru amenajarea bd. Dimitrie Cantemir, unde se află celebra piramidă de borduri și zeci de jardiniere, deși bulevardul nu se afla în administrarea instituției, ci a Primăriei Capitalei, se arată în raportul Curții de Conturi pe 2018. Primăria Sectorului 4 a plătit pentru amenajarea spațiilor verzi aferente bd. Dimitrie Cantemir 3,8 milioane lei în 2018 și 2019, potrivit datelor din bugetul anului 2019.

Trotuarul cu trei borduriFoto: Hotnews

UPDATE Primăria Sectorului 4 susține, într-un punct de vedere transmis HotNews.ro joi dimineață, că "a respectat și va respecta în continuare toate normele legale în vigoare, aplicabile domeniului său de activitate".

Precizările Primăriei:

  • "Primăria Sectorului 4 a respectat și va respecta în continuare toate normele legale în vigoare, aplicabile domeniului său de activitate.
  • Acest principiu, de la care nu se poate face rabat sub nicio formă, a fost urmat și în privința activității de control a Curții de Conturi la care faceți referire în cuprinsul articolului sus-menționat.
  • Concret, elementele de neconcordanță reliefate în fazele preliminare ale controlului au fost deja lămurite, în sensul că întocmai cum solicita Curtea de Conturi, Primăria Sectorului 4 a parcurs toate etapele birocratice necesare pentru realizarea investiției în infrastructura rutieră și pietonală din sectorulu 4.
  • Ca urmare, instituția noastră deține, încă din perioada efectuării controlului sus-menționat toate documentele prevăzute de lege: acordul HCGMB privind asocierea între UAT Sector 4 și Administrația Străzilor, protocol de colaborare între UAT-Sector 4 și Administrația Străzilor, precum și acordul scris al Administrației Străzilor cu privire la realizarea de lucrări în mai multe zone din sectorul 4, inclusiv a celei asupra căreia v-ați îndreptat atenția.
  • Având în vedere cele de mai sus, considerăm că am îndeplinit toate normele legale în privința subiectului pe care l-ați abordat, acest lucru urmând a fi reliefat inclusiv în următorul raport de revenire al Curții de Conturi".

Curtea de Conturi a dispus analizarea situației: ”Analizarea oportunității și necesității efectuării unor lucrări de investiții la obiective aflate în administrarea Consiliului General al Municipiului București, în raport de prevederile legale precum și atribuțiile și sarcinile prevăzute în ROF. Luarea măsurilor ce se impun, pentru contractarea și efectuarea lucrărilor de investiții, numai după obținerea aprobării din partea autorității deliberative a administratorului de drept al arterei stradale în condițiile în care Sectorul 4 nu este titular al dreptului de administrare. Transferul investițiilor efectuate după recepția acestora, către administratorul legal.”

Lucrările de amenajare a bulevardului Dimitrie Cantemir au început în 2017 și au fost finalizate în 2019. Proiectul a vizat amenajarea unor noi locuri de parcare, a spațiilor verzi și a trotuarelor.

Lucrarea a ajuns în atenția publicului după apariția pe rețelele de socializare și în presă a trotuarelor cu trei rânduri de borduri, ca o piramidă. Mai exact, Primăria Sector 4 a reamenajat colțurile de trotuar, la fiecare intersecție a bulevardului cu străduțele adiacente, și le-a păstrat înălțate pentru ca șoferii să nu poată parca pe colț, pe trotuar. Noile „colțuri” de trotuar au fost amenajate cu un rând de bordură roșie, peste cea existentă la bulevard, însă la intersecția cu strada Poterași trotuarul a fost înălțat cu două rânduri de borduri noi nouțe, peste bordura veche din granit.

În iulie 2018:

Trotuarul cu trei rânduri de borduri, aprilie 2019

Pe bd. Dimitrie Cantemir au apărut și zeci de jardiniere, o parte amplasate strategic chiar sub copaci.