Garda Nationala de Mediu a donat miercuri o arma cu tranchilizant catre Gradina Zoologica din Sibiu, cu scopul ca animalele evadate sau scapate de sub control prin oras sa nu mai fie ucise, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

'M-am bucurat ca am putut sa donam aceasta arma cu tranchilizant Gradinii Zoologice din Sibiu. Alegerea acestui judet nu a fost intamplatoare. Stiu ca au fost acolo probleme in mai multe randuri, dupa ce animalele au reusit sa scape din custi si chiar din perimetrul gradinii zoologice, asa ca scopul acestei donatii vizeaza in primul rand evitarea situatiilor nefericite in care autoritatile sa fie nevoite sa ucida aceste animale, in loc sa fie tranchilizate', a declarat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, sibianul Bogdan Trif.

Cei de la Zoo Sibiu spun ca folosesc pusti cu tranchilizant si cand muta animalele dintr-o cusca in alta sau cand sunt transportate pentru tratamente medicale.

'Multumim Garzii Nationale de Mediu si comisarului general pentru aceasta donatie. Pusca cu tranchilizant este necesara pentru activitatea noastra si nu numai in situatiile extreme in care am avea de a face cu animale salbatice care evadeaza din gradina zoologica, ci si pentru situatiile in care animalele tinute in captivitate trebuie mutate pentru relocare sau transportate pentru tratamente medicale sau interventii chirurgicale', a spus directorul Gradinii Zoologice Sibiu, Marius Lunca.

Veterinarii de la Zoo Sibiu au omorat in ultimii ani un urs si o tigroaica, ce au ajuns in oras, printre oameni, nereusind sa tranchilizeze aceste animale, desi au avut si pana acum pusti cu tranchilizante.

In 12 octombrie 2016, din ordin al politistilor, unul dintre veterinarii de la Zoo a impuscat un urs care s-a plimbat prin oras, ajungand in curtile si la casele oamenilor, dupa ce nu a reusit sa-l tranchilizeze. In 13 decembrie 2011, un alt veterinar de la Zoo a impuscat o tigroaica, ce a evadat din Gradina Zoologica din Sibiu si ajunsese intr-un cartier din oras iar veterinarii si vanatorii nu au reusit sa o tranchilizeze. Nici ursul, nici tigroaica nu au ranit pe nimeni.